Čelebić: Ako želimo biti konkurentni, obrazovni sektor se mora prilagoditi tehnološkim inovacijama

06.01.2021. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Čelebić: Ako želimo biti konkurentni, obrazovni sektor se mora prilagoditi tehnološkim inovacijama

Projekt "Success" nudi sistemsko rješenje, kroz razvoj poduzetništva u obrazovanju, što u konačnici treba da rezultira kreiranjem novih i boljih radnih mjesta, kako za mlade tako i za druge socijalno ugrožene skupine.

Nedavno smo pisali o projektu "Success", kojim koordinira Internacionalni univerzitet Burch u Sarajevu, a koji ima za cilj povezati univerzitete i industriju kroz unaprijeđenje sistema obrazovanja u smjeru poduzetništva, kreiranje novih poslova i radnih mjesta i bolju razmjenu praktičnih znanja iz industrije prema obrazovnim institucijama kako bi se u konačnici smanjio procenat nezaposlenosti mladih ljudi, kao i zaustavio trend odlaska aktivne radne snage iz naše zemlje. 

Kako bismo bolje predstavili suštinu ovog projekta te njegov značaj, razgovarali smo s Nedimom Čelebićem, projekt menadžerom Burcha. On smatra da projekt nudi sistemsko rješenje odlaska mladih iz zemlje, odnosno velikog broja nezaposlenih. 

" Projekat SUCCESS podržan i finansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus+ program ima za cilj povećati zaposlenost mladih u regiji Jugoistočne Evrope kroz unapređenje saradnje univerziteta i poslovnog sektora. Za Bosnu i Hercegovinu koja se suočava sa ozbiljnim dugoročnim problemom odlaska mladih iz države, kao i visokom stopom nezaposlenosti mladih (60%), ovaj projekat nudi sistemsko rješenje za navedene probleme kroz razvoj poduzetništva u obrazovanju, što u konačnici treba da rezultira kreiranjem novih i boljih radnih mjesta, kako za mlade tako i za druge socijalno ugrožene skupine.  Prema posljednim globalnim istraživanjima sprovedenim od strane UNICEF-a, 8 od 10 mladih osoba će u državama sa nižim ili srednjim dohotkom morati biti poduzetnici kako bi sami za sebe kreiarali radna mjesta. Učešće poslovnog sektora u razvoju poduzetničkih vještina kod mladih predstavlja ključ budućeg razvoja poduzetništva u Bosni i Hercegovini, a ogleda se u potencijalnoj saradnji univerziteta i poslovnih subjekata u naučno-istraživačkim projektima, prilagođavanju nastavnih planova i programa potrebama tržišta rada, projektno zasnovanom učenju, učenju na primjerima iz prakse, mentorstvu studenata koji razvijaju svoje poslovne ideje, investiranju u perspektivne poslovne ideje, itd.", kazao nam je Čelebić.

U projektu, naime, učestvuje 16 univerziteta, razvojnih agencija, privrednih komora i drugih uspješnih kompanija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije, Poljske, Njemačke i Španije. Internacionalni Burch univerzitet iz Sarajeva je koordinator projekta, a osim njega iz Bosne i Hercegovine učestvuju i Univerzitet u Tuzli, Univerzitet Džamal Bijedić i Univerzitet Istočno Sarajevo. Razvojna agencija NERDA i Elektroprivreda BiH su također partneri iz Bosne i Hercegovine. 

Govoreći o obrazovnom sistemu u BiH koji, očito, ne prati tržište i njegove oscilacije, i u kojem je sveprisutna jedna hiperprodukcija profesija kojima je tržište prezasićeno, Čelebić potvrđuje da obrazovni sistem naše zemlje nije nimalo usklađen s potrebama tržišta rada. 

" Ukoliko tvrdimo da se budući ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine treba, između ostaloga, fokusirati na sektore informacionih tehnologija, turizma, poljoprivrede i energetike, onda definitivno moramo reći da nas očekuje veliki posao na usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama za razvoj navedenih sektora. Kako bi domaće kompanije osigurale konkuretnost na globalnom tržištu koje prolazi kroz fazu tzv. četvrte industrijske revolucije, obrazovni sektor će se morati prilagoditi novim tehnološkim inovacijama kako bi osigurao novu generaciju poduzetnika koji će kreirati nove kompanije, ali i razvijati postojeće.  To se upravo može ostvariti kroz postepenu transformaciju postojećih univerziteta iz modela učenja i istraživanja u model poduzetničkih i inovativnih univerziteta. Kompanije i vladine institucije predstavljaju ključne partnere akademske zajednice u ovom procesu, te njihova saradnja predstavlja preduslov za postizanje željene transformacije obrazovnog sistema", pojašanjava Čelebić.

Upravo u ovome leži najbitnija stavka projekta "Success", dodaje Čelebić. 

" Projekt SUCCESS sa jedne strane priprema mlade u Bosni i Hercegovini i regiji da budu poduzetnici bilo da se radi o pokretanju vlastitog biznisa ili razvoju novih inovativnih proizvoda, usluga i poslovnih procesa u već postojećim kompanijama. Danas je u svijetu najveća potražnja za novom generacijom uposlenika koji će biti tzv. interni poduzetnici, te u konačnici omogućiti kompanijama da kroz razvoj novih inovativnih proizvoda postanu konkuretnije na globalnom tržištu. Uvezivanjem poslovnog sektora i univerziteta, stvaraju se pretpostavke za realizaciju brojnih zajedničkih projekata koji uključuju naučno-istraživački rad, kreiranje startup kompanija, stažiranje mladih za vrijeme studiranja i drugo", rekao je Čelebić. 

Projekt traje tri godine i neki od ključnih očekivanih rezultata uključuju institucionalizaciju modela saradnje univerziteta i poslovnog sektora na svim visokoškolskim ustanovama iz regije koje učestvuju u projektu.

" Potpisivanje ugovora o saradnji između univerziteta i kompanija, uspostavu online platforme za povezivanje mladih i kompanija, te promociju poslovnih ideja mladih, formiranje savjetodavnih poslovnih foruma na svim regionalnim univerzitetima koji učestvuju u projektu, modernizaciju nastavnih planova i programa kako bi bili utemeljeni na projektnom učenju, edukaciji domaćih profesora o metodama i tehnikama poduzetničkog učenja, uvođenju poduzetničkog učenja na sve relevantne odsjeke i naučne discipline itd. Završni događaj koji je planiran u trećoj godini projekta jeste organizacija najvećeg regionalnog studentskog takmičenja u razvoju poslovnih ideja koji će se održati u Sarajevu na Internacionalnom Burch univerzitetu. U konačnici, projekt treba osigurati održivost ostvarenih rezultata kroz sklapanje formalnih partnerstva između svih učesnika u projektu", dodao je Čelebić.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti