Objavljena publikacija: Ko su najveći budžetski korisnici, koliko se troši na njihove plate...?

12.01.2021. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Objavljena publikacija: Ko su najveći budžetski korisnici, koliko se troši na njihove plate...?

Na državnom nivou je 75 budžetskih korisnika - ministarstava, agencija, regulatornih organa, pravosudnih institucija i slično.

Ministarstvo finansija BiH objavilo je publikaciju "Budžet za građane", a u kojoj se nalaze objašnjenja kako se prikuplja i troši novac iz budžeta Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je istakao da objavom publikacije vlast želi biti otvorenija prema građanima.

Svrha ovog dokumenta je da javnosti omogući bolji uvid i razumijevanje načina na koje institucije na državnom nivou planiraju, raspodjeljuju i troše javna sredstva iz budžeta. Imajući u vidu da novac koji dolazi u budžet potječe od poreznih obveznika, naša je obaveza da njime raspolažemo u najboljem interesu svih građana Bosne i Hercegovine te da predstavimo jasne i razumljive podatke o izvorima prikupljenog novca i njegovom trošenju. Dokument je namijenjen svim osobama koje žele biti obaviještene o planovima pojedinih institucija BiH kao i svima onima koji žele pratiti trošenje novca pri realiziranju postavljenih ciljeva", rekao je, između ostalog, Bevanda. 

U publikaciji su obrazloženi osnovni pojmovi potrebni za razumijevanje budžetiranja na državnom nivou. Između ostalog, istaknuto je koliko ima budžetskih korisnika, ko su najveći korisnici, koliko novca se troši na plate i naknade zaposlenih u javnom sektoru državnog nivoa, makroekonomske projekcije i predviđanja.

Na državnom nivou je 75 budžetskih korisnika - ministarstava, agencija, regulatornih organa, pravosudnih institucija i slično. Svi oni se finansiraju od poreza, neporeznih prihoda, transfera novca od drugih nivoa vlasti i tekuće podrške iz inostranstva. Tu je i novac kao preneseni višak sredstava iz prethodnih godina.

 

U deset najvećih budžetskih korisnika spadaju Ministarstvo odbrane, Uprava za indirektno oporezivanje, Granična policija, Ministarstvo vanjskih poslova, Obavještajno-sigurnosna agencija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Služba za zajedničke poslove institucija i Sud Bosne i Hercegovine.

Navedeni su u prošloj godini potrošili više od 683 miliona KM ili više od 68 posto od skoro milijardu KM budžeta. Ministarstvo odbrane kao najveći korisnik u 2020. je imalo rashode više od 287 miliona KM.

U spomenutim institucijama se najviše trošilo na plate, pa je tako u Ministarstvu odbrane od 287 miliona KM na plate prošle godine otpalo 254 miliona KM.

Sud Bosne i Hercegovine je institucija u kojoj se 2020. najviše novca od ukupnog budžeta dalo za plate. Od 16 miliona KM za plate je bilo 13 miliona KM.

Izdavanje publikacije su podržali Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj njemačke savezne vlade u saradnji s Vladom Velike Britanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti