Proizvodi vrijednih ruku oboljelih od cerebralne paralize stigli do Amerike

13.01.2021. 12:58 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina u kojoj će osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije živjeti kao ravnopravni članovi je san članova Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona.

Bosna i Hercegovina u kojoj će osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije te sve osobe koje pripadaju marginaliziranim grupama živjeti kao ravnopravni članovi je san članova Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona.

Udruženje okuplja, evidentira i pomaže osobama oboljelim od cerebralne paralize i distrofije.

"Pokušavamo svojim članovima pružiti moralnu i materijalnu podršku. Nastojimo unijeti vedrinu i radost u njihove živote. Brinemo se za društvnu participaciju naših članova. Borimo se za njihov lični i materijalni opstanak. Također, nastojimo pokazati zdravim ljudima da želimo živjeti s njima a ne pored njih", rekla je Mirsada Ćulov predsjednica Udruženja za Akta.ba.

Radeći na različitim projektima shvatili su da je osnovni problem pronalazak posla osobama sa invaliditetom ove vrste, nakon završenog školovanja.

"Sve ovo nas je asociralo da trebamo sami sebi osmisliti aktivnosti s kojima bi dali mogućnost da rade osobe sa invaliditetom, a i da obezbjedimo određenu zaradu. U sistemu u kakvom živimo i imajući u vidu da su osobe sa invaliditetom u našem društvu na marginama životnih dešavanja, odlučili smo se osnovati radionicu "Životna pomoć" za radnu okupaciju osoba sa invaliditetom Goražde. Priznajem ovo je bio jako hrabar potez i još uvijek je neizvjestan naš opstanak. Zahvaljujući ovom projektu socijalnog preduzeća, naši članovi mogu raditi i dostojanstveno živjeti od svog rada, a samim tim imaju novu mogućnost za ostvarivanje prava na penziju", naglasila je Mirsada.

Na radionici, članovi udruženja proizvode zaštitne maske za lice, kućne papuče, pamučne kecelje, cekere, posteljine, ukrasne i jastuke za putovanja. Njihovi proizvodi su stigli čak do Amerike.

"Kvalitet naših proizvoda su prepoznali mnogi tako smo pravili papuče za jednu turističku agenciju u Njemačkoj, a na Američko tržište smo tokom prošle godine prodali 1000 komada pamučnih maski. Također, pamučnih kecelja u manjoj količini  šijemo za Američko tržište koje se prodaju putem platforme Arizona. Nažalost, nemamo sistemskih narudžbi u većim količinama i dovoljnim za opstanak radionice", istakla je predsjednica Udruženja.

Osnovni materijal dobijaju od firme Prevent koja im poklanja svoje škart proizvode. Radionica na taj način vraća otpatke u proizvodni proces i učestvuje u cirkularnoj ekonomiji, a dodatne materijale obezbjeđuju preko HO CARE Int. u BiH i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

Pandemija uzrokovana corona virusom nije zaobišla ni ovo Udruženje. Nažalost, prodaja je smanjena.

"Do početka pandemije naša radonica je bila na uzlaznoj ljestvici. Naše proizvode smo uspijeli plasirati i van naše zemlje, međutim COVID 19 nas je zaustavio u napredovanju kao i sve ostale mnogo jače firme. Da budem iskrena sada jako teško, posebno u ovoj godini u kojoj više skoro da nemamo narudžbi za naše proizode", rekla je Mirsada.

U radionici svakodnevno radi desetak osoba, od kojih su četiri prijavljene u radni odnos, a ostali angažovani kao članovi korisnici radne okupacije. Dnevno ova mala, ali vrijedna grupa, proizvede 50-tak kućnih papuča, ukrasnih jastuka te drugih aksesoara.

"Interesantna priča koja je proizašla iz naše radionice je da imamo mladi bračni par OSI koji su se upoznali  na radionici. Sada su već u skladnom braku i imaju djevojčicu od godinu i pol. Oni žele samo mogućnost da rade, budu zaposleni i na taj način obezbijede egzistenciju za svoju porodicu," istakla je Mirsada.

U budućnosti im je želja da radionica bude samoodrživa.

"Za sada u bajkovitom smislu, želje su nam da radionica ima dovoljno kupaca za svoje proizvode i da bude samoodrživa. Također, da uposlimo više osoba sa invaliditetom te da možemo pomoći aktivnosti svog udruženja. Rad našeg Udruženja, iznimno je prepoznat u lokalnoj zajednici. No, društveno-politička situacija u BiH je takva da velik broj problema i potreba marginaliziranih grupa ne može biti riješen na lokalnom nivou. Nužno je pridobiti podršku viših nivoa vlasti kako bi se razbijali negativni stereotipi, a pozicija marginaliziranih grupa proboljšala u cjelini", zaključila je predsjednica Udruženja.   

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti