Ambasador Kozarić u Austriji posjetio kompaniju Adriatic Group koja je u vlasništvu Bosanaca

15.01.2021. 07:58 / Izvor: Akta.ba
Ambasador Kozarić u Austriji posjetio kompaniju Adriatic Group koja je u vlasništvu Bosanaca

U protekloj godini ostvaren je, kako je istaknuto, rast prodaje hrane iz Bosne i Hercegovine na svim evropskim tržistima.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić posjetio je Adriatic Group iz Beča, firmu u vlasništvu uspješnih Bosanaca i Hercegovaca koji već skoro dvije decenije uspješno posluju na zahtjevnim evropskim tržištima, a i u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno, Adriatic Group, kao najvećeg distributera hrane iz Bosne i Hercegovine, čini 12 kompanije od kojih sedam posluje u zemljama Evropske unije.

Preko ovih firmi proizvodi Klasa, Vispaka, Poljorada, Nature, Solane Tuzla pronalaze put ka kupcima u, kako je navedeno, 14 zemalja zapadne Evrope.

U protekloj godini ostvaren je, kako je istaknuto, rast prodaje hrane iz Bosne i Hercegovine na svim evropskim tržistima sto je od velike pomoći domaćim kompanijama koje sarađuju sa ovim distributerom.

“Veliko mi je zadovoljstvo posjetiti firmu naših državljana ovdje u Austriji, za koju se slobodno može reći da je privredni ambasador naše zemlje širom zapadne Europe. U 2020. godini i pored problema s pandemijom koronavirusa održan je kontinuitet plasmana bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda na zahtjevna tržišta EU. Adriatic Group je važan partner našoj privredi i nadam se da će se ova konekcija sa bh. proizvođačima hrane u budućnosti intenzivirati”, rekao je ambasador Kozarić .

Iz Adriatica su poručili da će svojim poslovanjem i dalje podržavati sve one domaće proizvođače čiji se proizvodi kvalitetom i standardima mogu plasirati izvan granica Bosne i Hercegovine.

Adriaticove kompanije posluju i na području cijele Bosne i Hercegovine u sektoru, kako je naglašeno, primarne poljoprivredne proizvodnje, a vlastiti brand Natura proizvode u dvije fabrike za preradu voća i povrća u Bijeljini i Zvorniku.

“Unatoč svim poteškoćama naše, bh. firme nastoje održati kontinuitet kooperantske mreže koju čini gotovo 1.200 poljoprivrednih proizvođača. Nadam se da će i nadležna ministarstva u Bosni i Hercegovini prepoznati značaj našeg poslovanja, te svojim savjesnim radom i odlukama pomoći i podržati našu misiju”, izjavio je Amir Bekić, direktor Adriatic Group iz Beča.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti