Uduženje hotelijera: Više od 3.000 vrsnih ugostiteljsko turističkih radnika živi na rubu siromaštva

18.01.2021. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Uduženje hotelijera: Više od 3.000 vrsnih ugostiteljsko turističkih radnika živi na rubu siromaštva

Udruženje/udruga hotelijera i restoratera BiH obaviještava Parlament Federacije da u zakonskoj proceduri analiziraju i ocjene Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede.

Udruženje/udruga hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine koje je legalno registrovano, obaviještava Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da u zakonskoj proceduri i na primjeren način analiziraju i ocjene Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid 19, objavljene u Službenim novinama FBiH broj 74/20. 

Analizi Uredbe Vlade FBiH su podložni ciljevi, namjena i kriteriji za raspodjelu stedstava pomoći, a ocjeni usaglašenost sa zakonskim propisima, jednakopravnost i realno ostvareni rezultati dodjele pomoći. 

Opšti i posebni ciljevi dodjele financijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima što je opravdano, obzirom na ekonomski razoran uticaj pandemije covid 19.

Namjena financijske pomoći je održvanje i poboljšanje likvidnosti i mogu se koristiti iskljućivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškova poslovanja za period od  01.07.2020.  do 31.12.2020. godine. Ovim je stavom nedvosmisleno određena namjena i način korištenja financijske pomoći. Ministrica okoliša i turizma FBiH,   javno izjavljuje da je namjena financijske pomoći prije svega nagrada i priznanje  onim subjektima koji su uplatili najveći porez u 2019. godini. Nagrada za nešto što je sasvim normalno i priznanje za izvršenje normalnog. Nagrada i priznanje ili pokušaj vraćanja dijela poreza iz 2019. godine što je zakonski u najmanju ruku upitno.Svaki dalji komentar je suvišan.  

Osnovni kriterij za dodjelu financijske pomoći je: a) Procentualno učešće korisnika po šiframa djelatnosti u ukupno ostvarenom oporezivom prometu u 2019. godini za PDV obveznike  ili ukupno ostvarenom prometu u 2019. godini za obveznike koji nisu u sistemu PDV-a. 

"U prevodu ko je imao veći promet i uplatio više poreza u 2019. godini polaže pravo na veću financijsku pomoć za poslovanje u 2020. godini. Da li promet i plaćeni porezi iz prošle godine imaju ikakve veze sa isplatom minimalnih bruto plaća i troškova poslovanja za period 01.07.2020. do 31.12.2020. godine a koristeći podatak o broju zaposlenih na dan 30.09.2020 godine ? Šta je sa brojem radnika od 01.07.2020 – 30.09.2020.?", navode iz ovog udruženja.

Osnovni kriterij za dodjelu financijske pomoći nije kompatibilan s ciljevima i namjenom odobrenih sredstava nego spisak želja velikih privrednih subjekata, koji su masovno otpušali radnike na početku pandemije. Na ovu tvrdnju ih navodi javno priznanje Ministrice okoliša i turizma FBiH da je turističko udruženje koje je od početka uključeno u proces dodjele pomoći, predložilo kriterije i model raspodjele. Navedeno udruženje je nelegalno i nije u registru Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde FBiH o čemu postoji pisano obavještenje. Kriteriji i model raspodjele 30.000.000 KM za sektor turizma i ugostiteljstva utvrđen je s neregistrovanom grupom izuzetno zainteresovanih privrednih subjekata.

Rezultat toga je financijska pomoć za ukupno 340 privrednih subjekata, a među njima, s maksimalnim iznosima „glavni pregovarači“ turističkog udruženja koji su s Ministricom okoliša i turizma utvrdili sve elemente dodjele pomoći.

Usporedbe radi SBK je izdvojio sredstva za pomoć privrednim subjektima u iznosu od 4,078.599,00 KM za 2506 privrednih subjekata ili za 18.296  zaposlenih u tim subjektima.

"Iskoristićemo ovaj javni poziv da odamo priznanje svim ugostiteljsko-turističkim radnicima za postignute rezultate koji su našu zemlju stavili visoko na ljestvici poželjnih turističkih destinacija. Vaša stručnost, entuzijazam, izvanredni radni angažman, a prije svega vaša ljubaznost, srdačnost i gostoprimstvo isključivi su "krivci" što je naše ugostiteljstvo i hotelijerstvo među najboljima u svijetu. Žao nam je što više od 3.000 vrsnih ugostiteljsko turističkih radnika uzaludno obilazi zavode za zapošljavanje i živi u i na rubu siromaštva. Golgota i muke koje preživljavate ne dotiču one koji su vas otpustili. Vaša i naša Vlada i Ministrica se ubiše da te iste nagrade za ono što ste vi stvorili i svojim radom omogućili. Na obraz i jednima i drugima", poručili su iz Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti