Završeno testiranje Rotecovida: Iz firme Grizelj stiže postrojenje za uklanjanje medicinskog otpada

18.01.2021. 14:00 / Izvor: Akta.ba
Završeno testiranje Rotecovida: Iz firme Grizelj stiže postrojenje za uklanjanje medicinskog otpada

U firmi GRIZELJ uspješno je završeno testiranje demo postrojenja Rotecovid.

U firmi GRIZELJ uspješno je završeno testiranje demo postrojenja Rotecovid.

"Testiranja, ispitivanja svih performansi iz projektnog zadatka, uspješno su izvršena na pilot komori. Obavljeno je i dokazano da zadovoljava humane, ekološke, zdravstvene, sanitarno-tehničke, energetske kriterije. Testiranje je izvršeno u namjenski razvijenoj komori,  kao i pratećim modulima čime su zadovoljeni svi uvjeti struke, norme, pravilnici za ova postrojenja", potvrđeno je za Akta.ba.

Kako je pojašnjeno za naš portal, radi se o postrojenju za neškodljivo uklanjanje hazardnog otpada i oporaba u ekoenergiju sukladno sa EU direktivama, EN i lokalnom zakonodavstvu.                                                                                                                                                                      

"Rotecovid je namjensko modularno postrojenje, nastalo iz serije Roteco postrojenja, izrađeno iz INOX osnovnog i pomoćnog materijala, specijalno dizajnirano za neškodljivo uklanjanje hazardne materije iz medicinskog otpada od epidemije coronavirusa: maske, skafanderi, rukavice, kaljače, posteljina i ostali materijali koji su bili u kontaminaciji ili mogućnosti kontaminacije", navode iz firme GRIZELJ. 

Rotecovid može biti i mobilna – autonomna konfiguracija sa elektro agregatom, spremnik LPG/UNP 1500 lit. ili u bocama 8 x 60 lit., smješten u prilagođen transportni kontejner 20“ ili 40“ ovisno o kapacitetu. 

Tehnološke inovacije implementirane u Rotecovid  proizvodnom programu daju tehničke izvrsnosti; sigurnost, pouzdanost, kvalitet, fleksibilnost. Primjenom najsuvremenijih i najefikasnijih procesnih tehnologija i tehnika, sa svim automatikama svih vrsta kompleksnosti, zadovoljava pouzdanost i sigurnost,  CЄ znak sigurnosti.

Primjenom novih naprednih procesnih, tehnoloških, tehnika, tehnologijama novih materijala, kao i energetski efikasnih rješenja uz primjenu suvremenih vještina upravljanja oporabom alternativnih, obnovljivih i održivih selektivnih energenata iz hazardnog i medicinskog otpada u ekoenergiju, firma GRIZELJ realizira  društvenu odgovornost i benefite sa nula otpada. 

Rotecovid  proizvodi se u tri veličine po kapacitetu tip RCO - 32/20 - 20 kg/h ÷ 100 kg/h i  tip RCO - 32/30  - 30 kg/h  ÷150 kg/h,   RCO 32/50 - 50 kg/h  ÷ 250 kg/h,  energent: zemni plin ili LPG/UNP, šaržno punjenje 20 kg  ÷ 30 kg, u intervalima po 10 min. produkcija ekoenergije i do  5 % inertni pepeo, veći kapaciteti i tipovi - modeli na upit.

Kao mobilna autonomna, ovo postrojenje je opremljeno grejferom, tako da može samostalno preuzimati  - manipulirati selektivnim energentom iz hazardnog - medicinskog otpada. 

Neškodljivo sagorijevanje (combustion) u primarnoj komori Rotecovid postrojenja na temperaturi > 900 °C i retencija u sekundarnoj komori na temperaturi > 1000 °C preko 2 sek. proces: dezodorizacije, dekontaminacije, detoksikacije i dekarbonizacija Low Carbon i Low GHG emisija polutanata bez boje, okusa, miris, lebdećih čestica.

"Cijeli proces sagorijevanja, selektivnog energenta iz hazardnog i medicinskog otpada, kontrola kvaliteta produkata polutanata, odnos primarnog i sekundarnog zraka, obavlja se preko "lambda sistema" LamTech tip OCL -04  čime se  garantira korektna emisija, navode iz ove firme i poručuju da zadržavaju pravo izmjene tehničkih informacija s ciljem unapređenja i poboljšanja performansi  - proizvoda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti