Firma Prunus iz Sarajeva osvaja tržište Evrope i Afrike

19.01.2021. 11:30 / Izvor: Akta.ba
Firma Prunus iz Sarajeva osvaja tržište Evrope i Afrike

Fokus poslovanja na projektima iz oblasti zdravstva i farmacije. Pandemiju uspješno prebrodili nisu otpustili niti jednog radnika.

Firma Prunus jedna je od rijetkih u cijeloj BiH koja prošlu godinu, ipak, može izdvojiti kao pozitivnu i koja nije otpustila niti jednog radnika. 

Firma je osnovana je 1996. godine u Sarajevu, u 100 % privatnom vlasništvu. Bave se projektovanjem i ugradnjom sistema ventilacije i klimatizacije, proizvodnjom ventilacionih kanala i ventilacione opreme. Djeluju i u oblastima filtracije zraka, cleanroom tehnologije, kao i prodaje ventilacione opreme i održavanja KGH sistema.

Obišli smo njihove pogone u Kasindolskoj ulici u Sarajevu – moderan proizvodni pogon površine 1000 kvadratnih metara s popratnim objektima.

U razgovoru s Vedadom Škaljićem, tehničkim direktorom, saznajemo da je njihov fokus poslovanja na projektima iz oblasti zdravstva i farmacije, gdje i imaju najviše refernci. Firma trenutno ima 30 uposlenika i veći broj spoljnih saradnika.

                                                                                                      Vedad Škaljić, tehnički direktor 

Posebno izdvajamo glavne operacione blokove u kliničkim centrima unutar BiH (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Orašje i drugi gradovi), BSL laboratorije (Sarajevo, Banja Luka i Bijeljina), farmaceutske proizvodnje, kao i veliki broj projekat u metalnoj industriji. Izdvojili bismo i projekt koji smo uspješno realizovali u Africi, gdje smo radili kompletne mašinske instalacije na jednom od najboljih hotelskih kompleksa na kontinentu. Projekat je trajao dvije godine", kazao nam je Škaljić.

Pandemija je zaustavila gotovo sve što se zaustaviti moglo. Međutim, Prunus je upravo u prošloj godini počela s izvozom na ino tržište. Tako su izvezli u Njemačku, gdje i trenutno rade na projektima za njihovo tržište, te Švedsku i Rusiju.

Govoreći o kriznoj godini i preprekama s kojima su se suočavali, Škaljić ističe da je 2020. obilježila briga za zdravlje suposlenika, članova porodice i klijenata.

Pamtit ćemo je i po teškim uslovima poslovanja zbog pandemije Covid 19. Godina je bila jako teška za sve i zahjevala je veliku fleksibilnost, visoku razinu kriznog menadžmenta, hrabrosti i snalažljivost", smatra Škaljić

"Glavne prepreke su bile otkazani određeni projekti, kašnjenje sa transportom i uvozom opreme i repromaterijala, problem organizacije gradilišta i radnih ekipa. Ipak, možemo je smatrati pozitivnom sa strane uspješne realizacije proširenja proizvodnog pogona i nove linije za proizvodnju ventilacionih kanala, te početka izvoza naših proizvoda na inostrano tržište“, ističe Škaljić.

Da je u BiH opšteprisutna administrativna hobotnica i kompleksna birokratija, potvrđuje i Škaljić. Kako kaže, glavnim preprekama smatra sporost birokratskog sistema, ali i neznatnu pomoć i stimulans države, naročito za firme koje se bave proizvodnjom i izvozom.

Što se tiče budućih planova, za Prunus je najvažnije zadržati i unaprijediti kvalitet proizvoda.

"Cilj nam je dodatno proširiti poslovanje na teritoriju BiH i ino tržište. Nadamo se će 2021. godina donijeti očekivanu stabilizaciju situacije sa pandemijom", rekao je Škaljić.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti