EPBiH: Blokade računa RMU Zenica i Breza mogu imati negativne posljedice na sve aktivnosti

21.01.2021. 10:23 / Izvor: Akta.ba
EPBiH: Blokade računa RMU Zenica i Breza mogu imati negativne posljedice na sve aktivnosti

Restrukturiranjem do ekonomski održivog poslovanja rudnika.

Porezna uprava Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Zenica, privremeno je deblokirao račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza kako bi rudarima bile isplaćene decembarske plate. Međutim, po izvršenju isplate decembarskih primanja u bruto iznosima, računi rudnika Zenica i Breza ponovo su blokirani.

U vezi s tim, JP Elektroprivreda BiH, vladajuće društvo Koncerna EPBiH, ističe da aktuelne blokade računa mogu imati negativne posljedice na sve dosadašnje zajedničke aktivnosti na restrukturiranju rudnika, pokrenute s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja.

"Sveobuhvatno restrukturiranje u pogledu optimizacije proizvodnih kapaciteta rudnika, tehnološkog i organizacionog restrukturiranja i optimizacije radne snage, moguće je provesti samo zajedničkim djelovanjem i dijalogom, uz uvažavanje faktora vremena neophodnog za provedbu planiranih aktivnosti", saopćeno je iz te kompanije.

Kako se u saopćenju navodi, opredjeljenost JP Elektroprivreda BiH za potpunu provedbu procesa restrukturiranja definisanog  Programom aktivnosti na unapređenju poslovanja zavisnih društava – rudnika uglja, je neupitna i zbog činjenice da ekonomski održivo poslovanje rudnika nije postignuto bez obzira na više od 312 miliona KM koliko je Elektroprivreda BiH do sada uložila  u modernizaciju postojeće opreme, posebno u podzemnoj eksploataciji, nabavku savremenih proizvodnih sistema i time stvaranje nužnih  preduslova za sigurniji i humaniji rad i oko 200 miliona KM uplaćenog avansa.

U toj kompaniji smatraju da je izostanak pozitivnih finansijskih efekata u poslovanju rudnika uzrokovan upravo izostankom restrukturiranja.

"Kompleksan proces restrukturiranja provodi se uz izvršavanje obaveza rudnika koje se odnose na isporuke uglja u količinama potrebnim za rad termo postrojenja i stoga, izvršene i najavljene blokade računa mogu imati nepovoljne refleksije na funkcionisanje Koncerna EPBiH, neometano odvijanje procesa proizvodnje električne energije i stabilno snabdijevanje kupaca", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti