Petrović: Trogodišnjim planom poslovanja predviđene investicije vrijedne 1,5 milijardi KM

23.01.2021. 08:48 / Izvor: SRNA
Petrović: Trogodišnjim planom poslovanja predviđene investicije vrijedne 1,5 milijardi KM

Elektroprivreda Republike Srpske trenutno angažovana na pet kapitalnih projekata.

Prioritet "Elektroprivrede Republike Srpske" je izgradnja objekata iz obnovljivih izvora energije i to je predviđeno strategijom razvoja energetskog sektora, ali i desetogodišnjim planom razvoja ovog preduzeća, rekao je jučer generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da su trogodišnjim planom poslovanja predviđene investicije vrijedne 1,5 milijardi KM, te dodao da je "Elektroprivreda Republike Srpske" trenutno angažovana na pet kapitalnih projekata - Hidrolektrane /HE/ "Dabar", hidroenergetski sistem "Gornja Drina", Hidroelektrane na Bistrici, vjetropark "Hrgud" i solarna elektrana "Trebinje".

Prema njegovim riječima, akcenat je stavljen na nastavak izgradnje i završetak HE "Dabar" instalisane snage 160 megavata, te da su glavni radovi u toku, osnovna izlazna dionica tunela je probijena, ostalo je da se izradi ulazna građevina nakon što se završi obloga tunela.

"Taj posao treba da se nastavi izgradnjom brane u Pošćenju, izgradnjom cijevi od betonskog tunela do ulaza u mašinsku zgradu, te objekata sa opremom i razvodnim postrojenjem, kao i nizvodnog kanala u Dabarskom polju dužine 5,5 kilometara", naglasio je Petrović na konferenciji za medije.

On je rekao da je za "Elektroprivredu Republike Srpske" od izuzetnog značaja i izgradnja hidroneregetskog sistema "Gornja Drina" koji će biti u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije" 51 odsto i "Elektroprivrede Srpske" 49 odsto.

"Imamo građevinsku dozvolu za pripremne radove, preduzeće ima svoje organe i očekujemo potpisivanje ugovora za pripremne radove u narednom mjesecu", naveo je Petrović.

On je dodao da je i za treći važan hidroeneregetski objekat HE na Bistrici, ERS potpisala ugovor o izvođenju radova sa renomiranom kineskom kompanijom AVIK, a vrijednost ugovora je 102 miliona eura, a elektrane će se graditi po sistemu ključ u ruke.

Petrović se osvrnuo i na izgradnju vjetroelektrane "Hrgud" instalisane snage 50 megavata /MWh/ za koju su obezbijeđena sredstva od KWF banke u iznosu od 64 miliona eura i taj novac je na raspolaganju.

"Zbog komplikovanih procedura KWF banke, kao i pandemije virusa korona odabir izvođača radova očekujemo krajem ove godine", rekao je Petrović.

On je naglasio i značaj izgradnje solarne elektrane "Trebinje I", snage 73 megavata koja će za sistem proizvoditi 100.000 megavat časova električne energije na godišnjem nivou.

Dodao je da će ovo biti najveći solarni park na Balkanu za koji je zainteresovan veliki broj suinvestitora i da se radi o projektu koji je zahtijevao ogromne pripreme koje je Elektroprivreda uspješno završila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti