Istraživanje pokazalo da je skoro polovina populacije bh.stanovnika za vakcinu protiv koronavirusa

29.01.2021. 11:50 / Izvor: Akta.ba
Istraživanje pokazalo da je skoro polovina populacije bh.stanovnika za vakcinu protiv koronavirusa

Pored zdravstvene zaštite, građani su za vakcinaciju, jer žele da se stvari vrate u normalu...

Istraživanje koje je provela kompanija Valicon pokazalo je da raste interes bh. populacije za primanjem vakcine protiv koronavirusa. Sve je manji udio neodlučnih, kao i onih koji se ne bi vakcinisali jednom kada vakcina bude dostupna u BiH.

Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

Prema trenutnim podacima provedenog istraživanja u januaru 2021., jasan je porast interesa bosanskohercegovačke populacije kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa.

Sada je za vakcinaciju gotovo polovina ili 48 posto bh. populacije, a protiv trećina ili 34 posto, dok je ostatak populacije neodlučan (18 posto) i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije.

Kako je navedeno u istraživanju, ukoliko se uporede trenutni stavovi populacije u odnosu na one iz novembra prošle godine vidljiv je porast udjela građana koji bi se sigurno vakcinisali (sa 12 posto u novembru 2020. na 17 posto u januaru 2021.) te onih koji bi se vjerovatno vakcinisali (sa 26 posto u novembru 2020. na 31 posto u januaru 2021.).

Naime, u poređenju sa julom prošle godine kada je trećina građana bila za vakcinaciju, sada je taj procenat značajno veći - gotovo polovina bh. populacije je za vakcinaciju, što govori o trendu rasta interesovanja za vakcinu u proteklih šest mjeseci.

Pretpostavlja se da su tome doprinijele informacije o sve većem broju osoba koje su uspješno i bez značajnih nuspojava primile vakcinu u Evropi i regiji.

Pored zdravstvene zaštite, građani su za vakcinaciju, jer žele da se stvari vrate u normalu i da aktivnosti koje sada nisu ili su manje dostupne (putovanja, koncerti, itd.) budu ponovo dostupne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti