Jednoglasno usvojen budžet Općine Tešanj u iznosu 19,95 miliona KM

30.01.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Jednoglasno usvojen budžet Općine Tešanj u iznosu 19,95 miliona KM

U budžet je uvršten milion KM nepovratnih sredstava iz IPA fondova za nastavak projekta izgradnje kanalizacije.

Općinsko vijeće Tešnja usvojilo je na današnjoj, 2. sjednici novog saziva budžet te općine za 2021. godinu, koji iznosi 19.950.000 KM - potvrdio je Feni načelnik Suad Huskić.

Napominje da su ovogodišnji budžet planirali u ambicioznom, odnosno do sada najvećem iznosu te da je usvojen jednoglasno.

"Zbog pandemije su nam umanjeni planirani prihodi po osnovu PDV-a za oko milion KM, ali u budžet je uvršten milion KM nepovratnih sredstava iz IPA fondova za nastavak projekta izgradnje kanalizacije, za što smo ove godine ukupno predvidjeli oko tri miliona KM", kaže Huskić.

Osigurana su, ističe, sredstva za podršku nastavka prošle godine započete izgradnje nove škole u naselju Medakovo, zatim i sportske dvorane u Jelahu te za demografske mjere. Potiče se i vantjelesna oplodnja te rođenje djece, a poticaj dobivaju porodice već od rođenja trećeg djeteta.

" Prošle je godine na području naše općine rođeno 543 djece, što je nešto manje nego 2019. godine, u kojoj je bilo rođeno 575 djece. Tokom godine pravo na ovaj poticaj za rođenje trećeg, četvrtog...djeteta ostvari do oko 120 porodica. Za podršku vantjelesneoplodnje i rađanja djece, planiramo izdvojiti oko 100.000 KM", najavljuje Huskić.

Za socijalnu zaštitu i pomoć ukupno će biti izdvojeno oko 1,4 miliona KM. U radu OV Tešnanj, koje broji 25 vijećnika, participira sedam političkih subjekata te dva nezavisna vijećnika.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti