Unija udruženja poslodavaca RS: Da nije bilo virusa korona, prosječna plata bila bi veća

31.01.2021. 11:19 / Izvor: SRNA
Unija udruženja poslodavaca RS: Da nije bilo virusa korona, prosječna plata bila bi veća

Zabilježen rast prihoda od poreza i doprinosa na plate od 3,5 posto, može očekivati da se takav trend nastavi i u 2021.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić izjavio je da su i za vrijeme epidemije virusa korona plate u RS rasle jer su poslodavci odavno prepoznali značaj njihove visine za zaustavljanje ljudi, te da bi bile i veće da nije bilo situacije koju je izavao kovid 19.

" Mnogi su nam se smijali kad smo rekli da će plata preći 1.000 KM, da nije bilo virusa korona one bi danas sigurno bile i veće", rekao je Trivić.

Trivić je naveo da je u prošloj godini u RS, uprkos gubitka određenog broja radnih mjesta, zabilježen rast prihoda od poreza i doprinosa na plate od 3,5 posto i da se može očekivati da se takav trend nastavi i u 2021.

Komentarišući činjenicu da je plata u RS u proteklih nekoliko mjeseci veća nego u FBiH, Trivić je napomenuo da je povećan koeficijent raspodjele PDV-a za RS.

" I potrošnja u Republici Srpskoj povećana je u odnosu na FBiH, što znači da su ponašanje poslodavaca, kao i mjere Vlade Republike Srpske doprinijele tome da poslodavci daju veće plate i da građani Srpske normalnije troše svoj novac, te se na neki način manje osjeti kriza", kaže Trivić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosila je 956 KM, dok je prosječna bruto plata iznosila 1.485 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti