Komisija državnog parlamenta traži hitnu deblokadu računa Izvozno-kreditne agencije

01.02.2021. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Komisija državnog parlamenta traži hitnu deblokadu računa Izvozno-kreditne agencije

Na sjednici Komisije usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu te komisije za prošlu 2020. godinu te podržan Orijentacioni radni plan.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici primila je k znanju Informaciju o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) BiH, uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa, i usvojila zaključak kojim je podržala zaključke IGA-e.

U zaključcima IGA-e predloženo je da se osigura pravna pomoć IGA-i, kako bi mogla zaštiti i braniti svoje interese u nadolazećim sudskim sporovima, zaduživanjem Pravobranilaštva BiH ili putem angažiranja advokatske kuće.

Zaključkom je zatraženo i da se izvrši hitna deblokada računa, putem usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osnivanju IGA-e ili izmirenje obaveza po osnovu sudske presude iz budžetskih sredstava, čime bi se deblokirao račun i osiguralo ponovno funkcioniranje IGA-e, koja je do sada, temeljem svojih poslovnih aktivnosti, bila u mogućnosti redovno servisirati obaveze.

Također, zatraženo je da se uspostavi Međuministarsko vijeće - na osnovu zaključka Vijeća ministara BiH od 5. juna 2018. godine i u skladu sa Zakonom o osnivanju IGA-e.

Zatraženo je i formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Vijeća ministara BiH, vlada entiteta i IGA-e, a koja će raditi na daljnjim smjernicama za iznalaženje rješenja.

To bi uključivalo rad na dodatnim izmjenama Zakona o osnivanju IGA-e, pitanja vezana za nadzor nad radom Agencije, način donošenja odluka o izloženosti po pojedinim proizvodima, definiranje pokrića gubitka i raspored dobiti, definiranje odnosa IGA-e i vlasnika (entiteta i države), jasno definiranje proizvoda koje će IGA-e implementirati, a koji su potrebni izvoznicima, kapitalu s kojim će IGA raspolagati, te ostala pitanja vezana za neometan rad IGA-e.

Na sjednici Komisije usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu te komisije za prošlu 2020. godinu te podržan Orijentacioni radni plan tog radnog tijela Predstavničkog doma PSBiH za 2021. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti