Vlada KS zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u FBiH

04.02.2021. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u FBiH

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razlog za pokretanje izmjene pronalaze u činjenici da je Federalno ministarstvo finansija, prije nekoliko dana, utvrdilo nove "Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu", te ih vezalo za rast prosječne plate u FBiH, čiji se prosjek uzima za period januar – septembar prošle godine. 

Zbog ovakve formulacije, osnovice za obračun su značajno rasle od 2009. godine, bez da je rast doprinosa bio vezan za rast produktivnosti ili za unapređenje poslovnih aktivnosti Federacije BiH.   

Ako bi se analizirala struktura prosječnih plata po sektorima u 2020. godini, onda se može vidjeti da je pandemija COVID-a dovela do pada ili zadržavanja istog nivoa prosječnih plata u privrednim sektorima, dok su prosječne plate povećane samo u javnom sektoru. 

Dakle, zbog pretežnog rasta plata u javnom sektoru, došlo je do porasta prosječne bruto plate u Federaciji BiH, što se zbog nelogičnih odredbi Zakona o doprinosima prenosi i na rast doprinosa za obrtnike. 

Na osnovu tog rasta, mjesečni doprinosi u 2021. godini za obrtnika iznose 667,74 KM, što je više za 20,34 KM u odnosu na 2020. godinu i 89,23 KM u odnosu na 2016. godinu, kada su obrtnici mjesečno za doprinose izdvajali 578,51 KM.

“Kao Vlada Kantona Sarajevo, tražimo da Vlada  Federacije BiH i Federalno ministarstvo finansija hitno i bez ikakvog odgađanja, izmjene i utvrde nove ‘Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu’, a sve u skladu sa Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, kako u konačnici ne bi došlo do povećanja iznosa doprinosa za obrtnike u Federaciji BiH u ovoj godini", navodi se u obrazloženju ove inicijative.

Vlada Kantona Sarajevo je, također, zatražila da Vlada i Parlamenta Federacije BiH utvrde novo zakonsko rješenje za obračun doprinosa za obrtnike, gdje će se osnovica vezati za zakonski minimalnu satnicu, čime bi se doprinosi za obrtnike fiksno precizirali i znatno umanjili.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti