Zbog neplanske i bespravne gradnje bh. planinama prijeti uništenje

06.02.2021. 08:07 / Izvor: BHRT
Zbog neplanske i bespravne gradnje bh. planinama prijeti uništenje

Zbog neplanske i bespravne gradnje bh. planinama prijeti uništenje. Nova meta gradnje je Veliko Polje na Igmanu.

Zbog neplanske i bespravne gradnje bh. planinama prijeti uništenje. Nova meta gradnje je Veliko Polje na Igmanu.

Admir Mujanović, općinski vijećnik u Hadžićima tvrdi da je planirana prodaja i uništenje Velikog Polja na Igmanu. Pokazuje nam dokumentaciju koju ima o tome, te tvrdi da je bivši resorni ministar potpisao u novembru prošle godine Mišljenje na urbanistički plan “Igman – Veliko Polje”, a izostavio mišljenje struke.

“Ja sam za projekte, ali na način da se Veliko Polje na Igmanu proglasi javnim interesom, da se da Općini Hadžići na upravljanje, da Općina formira firmu za upravljanje tim područjem i da se investitoru ponude dvije opcije – jedna je ugovor o javnom partnerstvu sa investitorom, a druga opcija je da se da investitoru na dug period korištenja”, rekao je Mujanović.

Na ovaj ovaj način Veliko Polje bi bilo zaštićeno od prodaje, ističe Mujanović.

Bivši ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša KS Faruk Kapidžić tvrdi da dokument, tačnije okolinska dozvola koju je potpisao, sprečava sirovu izgradnju i privatizaciju planine.

“Nisam potpisao Mišljenje na dokument urbanističkog plana Igman-Veliko Polje nego na okolinsku dozvolu, strateškog utjecaja plana na okolinu. Normalno da ću potpisati i opet bih na takav plan. Ovo je plan gdje se rade staze za trčanje, biciklizam, hipodrom, itd.”, kazao je Kapidžić.

Odgovori stručnjaka, ali i drugih institucija kojih se tiče ovaj projekat, iznijeli su sve štetne posljedice i mogući kolaps u snabdijevanju vodom Sarajeva. Negativno mišljenje Sektora za zaštitu okoliša tada nije otišlo prema Općini Hadžići, kaže resorni ministar, koji 12. januara ove godine potpisuje mišljenje struke.

“Ako je čekalo dvije i više godina oko toga, mislim da ovdje ima elemenata da se izvrši jedna analiza, prije svega mislimo tu na vodosnabdijevanje i odvodnju. Mislim da treba struka da kaže da li se na ovom prostoru može graditi”, istakao je Enver Hadžiahmetović, ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša KS.

Da bi došlo do prostornog planiranja, odnosno pretvaranja prirodnog u kulturni pejzaž svaki element prirode datog područja mora biti dobro proučen kako ne bi bilo posljedica po druga udaljenija područja, ističu geografi.

“Igman i Bjelašnica jesu zone kalcifikovanih krečnjaka, kroz koje se procjeđuju padavinske vode i one kao takve pothranjuju podzemne vode u Sarajevskom polju. Ako su te vode na prostoru budućeg antropogenog zahvata neplanirano iskorištene i upuštene kao zagađene vode, onda će one zagađivati i unutrašnja vodna tijela prema izvoru rijeke Bosne”, objasnio je Prof. dr. Muriz Spahić, predsjednik Udruge geografa u BiH.

Iz kantonalnog zavoda za planiranje razvoja kazali su da su planirani sportsko-rekreativni sadržaji primjereni datim uslovima. Načelnik Općine Hadžići, koji je nosilac pripreme za izradu ovog projekta, kako se navodi u Mišljenju, nam je rekao da sa urbanističkim projektom nema gotovo ništa, te da je nosilac izrade kantonalni Zavod.

“Ovdje su sporne podzemne garaže i sporna je konjušnica, odnosno način na koji će se otpad iz konjušnice prečišćavati. Dio projekta ulazi u treću vodozaštitnu zonu, a tu je odmah i druga, za šta imam dokumente ovdje, to znači da voda sa Igmana dolazi na Vrelo Bosne. Ako bi se prodalo Veliko Polje mi bi izgubili kompletnu kontrolu nad tim područjem”, kazao je Admir Mujanović, vijećnik u Općini Hadžići.

Vijećnik Mujanović, pokrenuo je online peticiju, za zaštitu vazušne banje na Igmanu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti