Kroz projekat "Jačanja proizvodnje trešnje u Hercegovini" doprinijeti razvoju domaće proizvodnje

06.02.2021. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Kroz projekat 'Jačanja proizvodnje trešnje u Hercegovini' doprinijeti razvoju domaće proizvodnje

Cilj projekta je izgraditi kooperantsku strukturu od 100 poljoprivrednih proizvođača, sa iskustvom u voćarstvu i željom za daljnjim rastom.

Kroz projekat: “Jačanja proizvodnje trešnje u Hercegovini,” u trajanju od tri godine se nastoji doprinijeti razvoju domaće proizvodnje trešnje koja bi bila tržišno orijentirana.

Cilj projekta je izgraditi kooperantsku strukturu od 100 poljoprivrednih proizvođača, sa iskustvom u voćarstvu i željom za daljnjim rastom.

Obuke za čak 96 budućih proizvođača održane su u periodu od 27.-29.01. od strane stručnih lica na Agromediteranskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedlić u Mostaru, gdje su potpisani i kooperantski ugovori.

U prostorijama Jaffa-Komerca je u četvrtak 04.02.2021. održana praktična obuka za pripremu sadnje i rezidbu sadnica i podijeljenje su 7.500 sadnica za 94 kooperanata poštivajući sve propisane mjere nadležnih institucija.

"Drago nam je što smo u ovoj, nažalost teškoj situaciji za sve ipak  uspjeli naći način da radimo na izgradnji proizvodni kapaciteta kroz prenos znanja, podjelu sadnica te stručno vodstvo kako bi zajedno napravili veliku i dugoročnu priču od značaja za razvoj poljoprivrede. Čast je sudjelovati u ovom projektu koji će dati potpuno drugačiju i novu perspektivu kada govorimo o agrokulturi Bosne i Hercegovine", rekao je direktor Jaffa-Komerca, Nedim Badžak.

Inače, projekat Jačanje proizvodnje trešnje u Hercegovini, Jaffa-Komerc d.o.o. realizuje u okviru develoPPP.de programa, a kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) GmbH u ime Saveznog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti