Aplikacija za pravnu pomoć Covid-19 stavljena u funkciju: Vaša prava u vašim rukama

09.02.2021. 14:31 / Izvor: Akta.ba
Aplikacija za pravnu pomoć Covid-19 stavljena u funkciju: Vaša prava u vašim rukama

Usred globalne pandemije, pristup pravnim informacijama i savjetima može biti težak, ako ne i nemoguć.

Beskontaktne i sigurne usluge pravne pomoći u vrijeme COVID-19

Usred globalne pandemije, pristup pravnim informacijama i savjetima može biti težak, ako ne i nemoguć. Kako bi sve relevantne informacije bile ponuđene na jednom mjestu onima kojima je to potrebno, pokrenuta je online platforma za pravnu pomoć kao mjera odgovora na Covid-19. Promocija i službeno pokretanje aplikacije su održani online 9. februara 2021. godine. Ovom događaju je prisustvovala Ambasadorica SR Njemačke, Margret Uebber, kao i predstavnici nevladinog sektora i drugi partneri. 

Aplikacija za besplatnu pravnu pomoć poslužit će građankama i građanima da identificiraju opasne dezinformacije te da ostanu informirani na činjeničnoj osnovi, posebno u vrijeme rasprostranjenih neprovjerenih informacija. Korisnice i korisnici aplikacije mogu iskoristiti redovna ažuriranja zakona i propisa usvojenih na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kao odgovor na Covid-19, te u drugim područjima.

Osim toga, građanke i građani mogu postavljati izravna pitanja putem aplikacije, u vezi sa pravnim pitanjima s kojima se susreću. Pravnice i pravnici koji rade za nevladinu organizaciju Vaša prava pružit će odgovore na pitanja građanki i građana i uputiti ih u njihov najbliži ured za pravnu pomoć, u slučaju da im je potrebna dugoročna pomoć. Prioritet će dobiti građanke i građani koji imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć prema zakonima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

Aplikacija za pravnu pomoć također pruža mapu ureda za pravnu pomoć diljem Bosne i Hercegovine, koja bi trebala omogućiti korisnicama i korisnicima da prema potrebi traže pomoć u svojoj lokalnoj zajednici. Osim putem mobilne aplikacije sve usluge su dostupne i preko web stranice Vaša prava BiH. Pored toga, građanke i građani će imati koristi od anonimiziranih odgovora koji su dati drugim korisnicama i korisnicima i koji su dostupni na platformi.

Veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Margret Uebber istaknula je prednosti Aplikacije za pravnu pomoć: "Neizvjesna vremena uzrokovana pandemijom Covid-19 nanijela su najviše štete najugroženijim dijelovima populacije. Od nasilja u obitelji do ekonomske nesigurnosti, kršenja radnih prava do socijalnih davanja, građankama i građanima Bosne i Hercegovine je prijeko potrebna pravna zaštita. Aplikacija za pravnu pomoć omogućit će građanima i građankama da traže pravne informacije i smjernice o svojim pravima, iz sigurnosti vlastitog doma. Nedvojbeno će ojačati pravnu sigurnost i povjerenje u vladavinu prava u Bosni i Hercegovini."

Aplikacija za pravnu pomoć fleksibilno je i održivo sredstvo koje će građankama i građanima ostati na raspolaganju tokom i nakon pandemije. Razvoj Aplikacije za pravnu pomoć podržali su Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ureda za vanjske poslove u saradnji sa NVO Vaša prava BiH i IT kompanijom Ministry of Programming. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti