Usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2021. godinu u iznosu od 45.574.800 KM

12.02.2021. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2021. godinu u iznosu od 45.574.800 KM

Bit će nastavljena realizacija kapitalnih projekata, ali i socijalnih programa.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo  održalo je prvu radnu sjednicu u novom sazivu, na kojoj je jednoglasno usvojen Nacrt budžeta za 2021. godinu u iznosu od 45.574.800 KM, sa Odlukom o izvršenju budžeta.

Vijeće je donijelo Odluku da se u narednom periodu provede javna rasprava o Nacrtu budžeta u trajanju od 21 dan, a materijal će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine, te će biti objavljen i u jednim dnevnim novinama, tako da će svi oni koji budu zainteresirani imati priliku vidjeti planirano.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta održat će se u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad, svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, imat će mogućnost učestvovati u javnim raspravama i iznijeti svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, te time dati doprinos da budžet Općine za ovu godinu bude što kvalitetniji. Nakon provedene javne rasprave, konačan prijedlog budžeta bit će dostavljen Vijeću na razmatranje i usvajanje.

Bez obzira na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, i u godini koja je pred nama, na području općine Novi Grad Sarajevo bit će nastavljena realizacija kapitalnih projekata, ali i socijalnih programa. Ni i u ovoj godini neće izostati stipendiranje učenika i studenata, podrška sportskim klubovima, zatim pomoć porodiljama, jednokratna izdvajanja za borce i socijalno ugrožene stanovnike, penzionere, izdvajanja za poboljšanje uslova predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja itd.

Planirana su i sredstva za dovršetak ranije započetih kapitalnih projekata, kao što su proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnja otvorenog bazena na Dobrinji i drugih projekata koji bi trebali biti završeni u ovoj godini.

Planirani su i novi projekti kao što su proširenje kapacitata Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u Briješću, sanacija fiskulturne sale u OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” na Otoci, zatim proširenje kapaciteta Doma oslobodilaca na Žuči, te ostale infrastrukturne projekte kao što su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova, izgradnja šetališta uz rijeku Dobrinju. Planirana su i sredstva za početak izgradnje Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, na platou Golog Brda, kao i za adapraciju prostora za ambulantu u C fazi Alipašinog Polja.

Emir Dedović, pomoćnik načelnika  za finansije, kazao je da je budžet za 2021. godinu planiran tako da je obuhvatio sve ono što jedna lokalna zajednica treba da da svojim građanima.      

Da smo budžet donijeli 31.12.2020. godine vjerovatno bi on bio drugačiji, zato što se dosta stvari koje utiču na prihodovnu, a i rashodovnu stranu mijenja. Ne znamo kako će koronavirus djelovati u narednom periodu, međutim, sadašnja situacija ukazije na to da bi 2021. godina mogla biti bolja od prethodne, ali je to ipak teško sa sigurnošću potvrditi”, rekao je Dedović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti