Budućnost finansija je u kriptovalutama, interesovanje polako raste i u BiH

12.02.2021. 11:01 / Izvor: Akta.ba
Budućnost finansija je u kriptovalutama, interesovanje polako raste i u BiH

U vremenu digitalizacije i brzih tehnoloških promjena mjenja se i novac. Tačnije, velika je vjerovatnoća da će papirni novac uskoro postati prošlost, a digitalne valute budućnost.

U vremenu digitalizacije i brzih tehnoloških promjena mjenja se i novac. Tačnije, velika je vjerovatnoća da će papirni novac uskoro postati prošlost, a digitalne valute budućnost.

Kriptovalute su digitalni decentralizovani novac čije funkcionisanje omogućava mreža računara u cijelom svijetu koji su poznati kao "rudari", a vrijednost im određuje ponuda i potražnja.

U svijetu trenutno vlada veliko interesovanje za kriptovalutama, a vrijednost jednog novčića trenutno je skoro 50,000 dolara. Nedavno je vlasnik "Tesle" Elon Musk investirao u ovu digitalnu valutu što je za mnoge investitore značilo da je ovo valuta vrijedna ulaganja.

Kako živjeti od bitcoina?

Vukašin Brajić, pjevač koji je 2010. godine predstavljao BiH na Eurosongu počeo je od 2017. godine da se bavi kriptovalutama. U vremenu pandemije s obzirom na to da nije bilo nastupa, živio je od kriptovaluta kojih kaže na tržištu ima na stotine. Otvorio je i Instagram profil na kojem edukuje sve one koji žele da se bave kriptovalutama i djeli im savjete za ulaganje.

"Postoje stotine valuta na kripto tržištu sa različitim namenama. Ta mreža računara sada nalazi primenu u razvoju mnogih aplikacija zbog toga što ju je nemoguće prevariti. Naravno, to ne sprečava prevarante da izmišljenim valutama prevare ljude. Zato svaku valutu u koji investiramo, moramo da istražimo", rekao je Vukašin za Akta.ba.

Da biste koristili kriptovalute i trgovali njima morate prvo otvoriti nalog na kriptomjenjačnici.

"Najjednostavniji način da počnete koristiti kriptovalute je otvaranje naloga na nekoj od kriptomenjačnica, za koju vežete svoju bankovnu karticu i sa nje kupujete valute. Kada ih prodate, povučete novac nazad na karticu," pojasnio je Brajić.

Na Balkanu kriptovalute nisu još uvijek dovoljno razvijene. Ipak, interesovanje za njima raste tako je u Sanskom Mostu kompanija "No Limit tehnology" putem svog web shop-a "nolimit.ba" omogućila da se proizvodi poput televizora, laptopa i telefona mogu platiti kriptovalutama.

"Još uvek je kripto tržište kod nas kao i u svetu slabo prihvaćeno zbog kompleksnosti koju nosi. Kao što je bio internet početkom devedesetih. Ali svakako, u regionu postoji zajednica koja nije mala. Raduje me da je plaćanje kriptovalutama moguće u Sanskom Mostu, jer sam tamo rođen.", istakao je Vukašin.

Kriptovalute su sigurnije od običnog novca

Vrijednost kriptovaluta raste u odnosu na ponudu i potražnje.

"Trenutno je veliko interesovanje korporacija za Bitcoinima što je dovelo do novog rasta. Valute padaju kada ljudi kupe profit od svojih investicija, jer je tad ponuda veća", naglasio je Vukašin.

Kriptovalute su siguran novac koji možete nositi svugdje sa sobom vrlo jednostavno.

"Ove valute su sigurnije su od običnog novca, jer ne može niko da vam ih ukrade, osim ako sami ne napravite prostor za to. Ipak, zahtevaju posvećenost i znanje jer su varijacije u ceni ogromne. Mogu se držati na menjačnici u vašem novčaniku ili na usb uređaju predviđenom za to", rekao je Vukašin.

Ideja kripto svijeta je da zamijeni klasični novac zato je potrebna stalna edukacija u ovoj oblasti.

"Početnicima bih preporučio da nauče o tome dovoljno, prije nego što investiraju. Budućnost finansija je u ovome", zaključio je Brajić.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti