Presuda Ustavnog suda: Taksa na istaknutu firmu nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH

13.02.2021. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Presuda Ustavnog suda: Taksa na istaknutu firmu nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH

U Službenim novinama FBiH od 10. februara 2021. godine je objavljena Presuda Ustavnog suda vezano za komunalne takse u Kantonu Sarajevo.

U Službenim novinama FBiH od 10. februara 2021. godine je objavljena Presuda Ustavnog suda vezano za komunalne takse u Kantonu Sarajevo.

"Utvrđuje se da Tarifni broj 1. stav 1. Zakona o komunalnim taksama - Prečišćeni tekst ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 14/06, 34/07, 2/08, 31/12, 36/12 i 28/18) nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.  Utvrđuje se da član 5. Tarifni broj 1. Odluke o visini komunalnih taksa ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/13, 2/14, 6/18 i 2/19) nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Presudu objaviti u "Službenim novinama Federacije BiH" i "Službenim novinama Kantona Sarajevo", navodi se u presudi.

Ustavni sud FBiH ukazuje da vrsta djelatnosti ili zanimanja ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine komunalnih taksa na istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i ostalim prostorijama, objektima i mjestima.

Osporena odredba Zakona i osporena odredba Odluke nisu u saglasnosti sa članom II.A.2. (1) c) Ustava FBiH kojim je propisano, da sva lica na teritoriju FBiH uživaju pravo na jednakost pred zakonom.

"Analizom osporene odredbe Zakona i osporene odredbe Odluke može se zaključiti da je visina godišnje komunalne takse određena u bitno različitim iznosima i iskazana po vrstama djelatnosti koju fizička ili pravna lica obavljaju. Ustavni sud Federacije ponovno ukazuje da vrsta djelatnosti ili zanimanja ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine komunalnih taksa na istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i ostalim prostorijama, objektima i mjestima. Realni, relevantni mogu biti drugi kriteriji kao što su npr. područje opštine, odnosno grada gdje se djelatnost obavlja, veličina natpisa i sl. Iz tih razloga, osporena odredba Zakona i osporena odredba Odluke nisu u saglasnosti sa članom II.A.2. (1) c) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim je propisano, da sva lica na teritoriju Federacije Bosne i Heregovine uživaju pravo na jednakost pred zakonom", navodi se u presudi.

Ustavni sud Federacije napominje da je cijenio ustavnost odredbe člana 23. Tarifni broj 1. Zakona o komunalnim taksama - Prečišćen tekst ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 14/06) koji je donijela Skupština Kantona Sarajevo i odredbu člana 2. Odluke o visini komunalne takse ("Službene novine Kantona Sarajevo", br.: 39/05, 10/08 i 16/08) koju je donijelo Opštinsko vijeće Opštine Novi Grad Sarajevo, te da je donio Presudu broj: U-19/11 od 21.11.2011. godine kojom je utvrdio da propisivanje različite visine godišnje takse na istaknutu firmu, naziv, znak ili obilježje po kriteriju djelatnosti predstavlja povredu ustavnog principa jednakosti pred zakonom utvrđenog odredbom člana II.A. 2.(1) c) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Faruk Hadžić, markoekonomski analitičar je prokomentirao ovu odluku, ističući da je to namet od kojeg nemaju bilo kakve koristi pravna lica i obrti, tj. ne pruža se usluga.

"Bilo bi dobro da pravnici daju svoj komentar na ovu presudu i da li to znači da se ove osporene odredbe zakona više ne mogu primjenjivati. Ako je to zaista slučaj (što u ovom trenutku ne mogu potvrditi, ali niti osporiti), onda se taksa za istaknutu firmu ne treba više naplaćivati, uz napomenu da pravnici trebaju dati svoj komentar", poručio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti