Ministar Delić: Revitalizacija aktuelnih prilika u turizmu bez USAID-a bila bi još više otežana

13.02.2021. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Ministar Delić: Revitalizacija aktuelnih prilika u turizmu bez USAID-a bila bi još više otežana

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor USAID-ovog projekta za turizam Ibrahim Osta razgovarali su o turizmu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor USAID-ovog projekta za turizam Ibrahim Osta razgovarali su o turizmu, koji je najteže pogođen i ekonomski unazađen od početka pandemije, kako kod nas tako i u cijelom svijetu. 

Ovom prilikom, naglašeno je i kako je turizam među top tri grane privrede u Bosni i Hercegovine, kao i da je konkretizacija aktivnosti i pokretanje projekta u ovoj oblasti od presudnog značaja za uspješno smanjenje posljedica pandemije. 

Razgovarano je o mnogobrojnim temama poput sinhronizacije plana rehabilitacije turističkog sektora, revizijama turističkih projekata i oživljavanju onih koji su se pokazali uspješnim, kao i o kompletiranju i plasiranju turističkih proizvoda, te uspostavljanju strateškog plana za razvijanje turizma. 

"Kanton Sarajevo obuhvata 40% od ukupnog broja turističkih noćenja i dolazaka u cijeloj BiH i s toga je izuzetno bitno ulaganje u podizanje kapaciteta turističkih organizacija, firmi, agencija i uslužnih djelatnosti općenito. Aktuelne statistike jesu poražavajuće, ali nemamo vremena za osvrtanja unazad, samo trebamo raditi na bazi stanja kako jeste, prihvatiti stanje kako jeste i uložiti maksimalan trud na progres", istakao je, ovom prilikom, ministar Delić. 

USAID inače radi usko sa Turističkom zajednicom KS na razvoju i implementaciji plana za kampanju i promocije turističke ponude. 

"Zasigurno da već imamo velikih projekata koji su povoljno uticali na razvoj turizma u KS, poput Sarajevo film festivala i Visit Sarajevo projekta Turističke zajednice. Takvi projekti moraju imati institucionalnu podršku koja će im omogućavati dugoročan rad i napredovanje, a svakako da se nadam da će u skorijoj budućnosti biti još sličnih projekata manjeg ili većeg omjera koji će unijeti novitete u turističku ponudu KS i samim time olakšati promociju svih ljepota kojima raspolažemo", naglasio je ministar. 

Dodao je kako je malo gradova koji imaju kapacitet i resurse kakve ima Sarajevo, te da je ključno osmisliti projekte i raditi na onima koji maksimalno koriste sve prednosti geografije, tradicije i historije Kantona Sarajevo. 

"Nadam se da će se projekti koje imamo u planu realizovati i da će dogovorene podrške taj proces olakšati. Kratkoročne mjere su jako važne, jer cjelokupni plan obnove i razvoja leži u napretku privrednih grana poput turizma", poručio je ministar Delić. 

On se zahvalio USAID-ovim predstavnicima na iskazanom interesovanju i planiranim ulaganjima u turističke projekte, te naglasio kako bi u ovom trenutku bez njihove podrške bila još više otežana revitalizacija aktuelnih prilika u turizmu, kao i da je vrijeme za djelovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Na kraju, svi akteri ss ovaj sastanak zajednički ocijenili jako uspješnim i vrlo konkretnim. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti