Japan pomaže kantonu u borbi za zaštitu okoliša, bolji javni prijevoz i pristupačnije zdravstvo

16.02.2021. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Japan pomaže kantonu u borbi za zaštitu okoliša, bolji javni prijevoz i pristupačnije zdravstvo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je jučer ambasadora Japana u BiH Makotu Itoa (Makoto ITO).

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je jučer ambasadora Japana u BiH Makotu Itoa (Makoto ITO) s kojim je razgovarao o novim projektima, ali i nastavku realizacije „Zelenog kantonalnog akcionog plana“ (GCAP), s ciljem ažuriranja Kantonalnog plana zaštite okoliša.

Ovaj se projekt radi po EBRD metodologiji, a podrazumijeva uključivanje Kantona u "Zelene gradove EBRD-a". Projekt finansira Vlada Japana.

Riječ je o 950 miliona EUR-a vrijednom instrumentu koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, pri tome kombinujući strateško planiranje s investicijom i pratećom tehničkom pomoći.

Sarajevo je treći grad u Bosni i Hercegovini koji se pridružio "Zelenim gradovima EBRD-a" i započinje sa izradom akcionog plana.

Sarajevski „GCAP“ formalno je pokrenuo premijer Forto, a on podrazumijeva da Kantonalni plan zaštite okoliša ima listu projekata za čiju je implementaciju u narednih nekoliko godina potrebno oko 500 miliona KM.

"Riječ je o dobrom planu koji se može unaprijediti. Bit će to akcioni plan koji će svojom metodologijom i određivanjem prioritetnih projekata iz oblasti zaštite okoliša omogućiti da lakše pristupimo međunarodnim fondovima, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, odnosno grant i kreditnim sredstvima, kako bismo ih brže implementirali i unaprijedili kvalitet života u Kantonu Sarajevo", naglasio je premijer Forto.

Ovom prilikom, premijer je najavio kako projekt „GCAP“ Vlada Kantona Sarajevo planira usvojiti na sjednici krajem mjeseca, kako bi već u martu bio upućen na razmatranje zastupnicima u Skupštini KS. Najavio je da bi se nakon toga moglo krenuti s njegovom realizacijom.

"Vlada Japana svoju spremnost da pomogne Kantonu Sarajevu pokazala je, prvenstveno donirajući vozila javnog gradskog prijevoza, te kroz poboljšanje transporta općenito“, naglasio je premijer.

Na sastanku je bilo riječi i o novim projektima koje je Vlada Japana spremna da finansira, prvenstveno one koji se odnose na zaštitu zraka, ulaganja u medicinu i obrazovanje, te zaštitu voda, ali i drugih.

"Prošla godina bila je godina u kojoj je naš društveni život bio značajno pogođen pandemijom koronavirusa. Iskreno se nadam da će u ovoj godini, što je prije moguće, uspješna vakcinacija, te medicinski napredak, dovesti do nestanka ove pandemije", potcrtao je ambasador Ito, te podsjetio kako je u toku 25. godina od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između Japana i Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti