Blokada Komisije se nastavlja, investicije i akvizicije privrednika čekaju politički dogovor

19.02.2021. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Blokada Komisije se nastavlja, investicije i akvizicije privrednika čekaju politički dogovor

U ovom trenutku se u Federaciji BiH ne može osnovati niti jedno dioničko društvo niti izvršiti povećanje.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je jučer i time je nastavljama blokada rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, a koja negativno utječe na imidž Bosne i Hercegovine, što u konačnici dovodi do umanjenja ulaganja u BiH. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, skinut je s Dnevnog reda. Vlada FBiH je predlagač, a usvajanjem ovog Prijedloga bi se stvorile pretpostavke da predsjednik Vlade FBiH, uz saglasnost potpredsjednika, imenuje privremenu Komisiju i na taj način "oslobodi" privredu koja je u totalnoj blokadi. 

Podsjetimo, Klub Srba smatra da u Komisiji treba biti član iz reda srpskog naroda. 

Ovim je blokirana i dokapitalizacija firmi, a da ne govorimo o investicijama.  Osim toga, u ovom trenutku u Federaciji BiH ne može osnovati niti jedno dioničko društvo niti izvršiti povećanje, odnosno smanjenje osnovnog kapitala, jer Komisija nije u mogućnosti da koristi ovlaštenja iz Zakona o privrednim društvima kako bi donijela odgovarajuća rješenja o upisu u registar emitenata. 

Nije moguće ni emitirati vijednosne papire prema Zakonu o tržištu vrijednosnih papira, niti se mogu osnovati i dobiti dozvolu učesnici na tržištu vrijednosnih papira, brokerska društva, skrbnici, kao ni društva za upravljanje investicijskim fondovima. Mali dioničari trenutno nemaju zaštitu kod preuzimanja dioničkih društava.

Trenutno, Komisija ima na desetine neriješenih predmeta u upravnom postuku te više predmeta po osnovu nadzorne funkcije.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine mjesecimaje  ukazivalo na nefunkcionisanje Komisije za vrijednosne papire FBiH, a koja je važan faktor kod dokapitalizacije, prijenosa vlasništva kod dionica.

Podsjetimo, Komisija ne funkcioniše od 30.10.2019. godine, jer ima samo dva člana od ukupno pet. Naime, tri su člana otišla u penziju ili im je istekao mandat, a imenovanja nedostajućih članova je zapelo u Domu naroda FBiH.

Do kada će investicije i akvizicije bosanskohercegovačkih privrednika čekati na politički dogovor, ostaje da vidimo.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti