Kvantna cyber sigurnost u 5G mrežama: Elektrotehnički fakultet partner u NATO SPS projektu

23.02.2021. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Kvantna cyber sigurnost u 5G mrežama: Elektrotehnički fakultet partner u NATO SPS projektu

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je partner u projektu "Primjena kvantne cyber sigurnosti u 5G mrežama".

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je partner u projektu "(QUANTUM) koji se finansira u okviru NATO SPS (Science for Peace and Security) programa. Projektni konzorcij čine VŠB Tehnički univerzitet u Ostravi (Češka Republika) te Univerzitet u Sarajevu. 

Primjena kvantne cyber sigurnosti u 5G mrežama

Projekat QUANTUM5 je motivisan potrebom za praktičnom demonstracijom primjene kvantne distribucije ključeva (QKD) u mrežama pete generacije (5G). Vizija 5G tehnologije se zasniva na pružanju visokih podatkovnih kapaciteta te poboljšanje sveukupnog kvaliteta mrežne usluge. Ipak, pitanja cyber sigurnosti i privatnosti korisnika u 5G mrežama su od vitalne važnosti. Neki od primjera budućih mreža su sistemi za autonomno umrežavanje automobila, udaljene medicinske operacije, udaljeni nadzor stanja pacijenata, kontrola autopilota vozila, daljinsko upravljanje vozovima, pametne mrežna kućne instalacije kao i životno kritične situacije koje prvenstveno ovise o kriptografskim tehnikama za realizaciju sigurne komunikacije sa kraja na kraj mreže. 

Kvantna distribucija kriptografskih ključeva (QKD) se temelji na zakonima fizike umjesto postojećih kriptografskih tehnika koje se baziraju na računskoj kompleksnosti matematičkih problema. QKD pruža informacijski teoretski sigurne kriptografske ključeve koji su zaštićeni od prisluškivanja prilikom prenosa. Evidentan napredak u razvoju kvantne opreme se praktično odražava kroz niz uspješnih demonstracija QKD tehnologije širom svijeta. Iako su demonstrirana brojne prednosti ove tehnologije, uočene su praktične poteškoće posebno u okviru upravljanja i mrežnom organizacijom. QUANTUM5 će istraživati navedena pitanje sa ciljem jednostavnije konvergencije kvante tehnologije.

 

Univerzitet u Sarajevu će iskustva i rezultate praktičnih eksperimenata realizirana u okviru 5G mreže VŠB kampusa i 5G laboratoriji Odjela za telekomunikacije iskoristiti za razvijajne 5G QKD mrežnog simulatora.

Šef Odsjeka za telekomunikacije, doc.dr Miralem Mehić, dipl.ing.el naglasio je da je ovo prvi istraživački projekat u oblasti 5G i kvantne kriptografije u Bosni i Hercegovini.

Radi se o projektu od velike važnosti koji omogućava modernizaciju 5G laboratorije Odsjeka za telekomunikacije, sticanje praktičnih znanja i naučnih iskustava iz naprednih telekomunikacijskih tehnika. Dodatno, projekt pruža prilike i mladim istraživačima da učestvuju u savremenijim međunarodnim istraživačkim aktivnostima. QUANTUM5 će obuhvatiti predavanja i radionice s ciljem prenošenja znanja o kvantnoj i 5G tehnologiji u Bosni i Hercegovini. Krajnji korisnik rezultata projekta je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

NATO SPS

NATO SPS naučno-istraživački projekti pomažu razvoj i implementaciju saradnje i poticanje dijaloga između zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja kroz izgradnju kapaciteta te unaprijeđenje nauke, tehnologija i inovacija u oblasti sigurnosti.

Više detalja o NATO SPS naučnom pozivu je dostupno preko linka ​ https://www.nato.int/cps/en/natolive/87129.htm​ .

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti