Respiratori Srebrene maline uskoro u Kantonalnoj bolnici Zenica

24.02.2021. 10:28 / Izvor: Federalna.ba
Respiratori Srebrene maline uskoro u Kantonalnoj bolnici Zenica

Dokumentacija bi trebala biti završena do kraja ove sedmice.

Nakon skoro godinu dana od skupljanja prašine po raznim skladištima, konačno je izvršena verifikacija respiratora Srebrene maline. Do sada je verificirano njih 95, od ukupno sto.

Posao je obavila kompanija Verlab, dok je za njihovo servisiranje i obuku osoblja zadužena  kompanija Dre medikal iz Srbije. Dakle, respiratori, koji su ranije raspodijeljeni zdravstenim ustanovama, u skladu sa odlukom Federalnog štaba civilne zaštite, mogu biti pušteni u rad.

Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio je 25 respiratora koje je iz Kine uvezla Srebrena malina. Dokumenti potvrđuju da je svaki dobio ocjenu da je usklađen i verifikovan, ali još zvanično nisu pušteni u rad.

"Pošto su ovo i dalje medicinska sredstva, aparati u vlasništvu FCUZ-a, oni pravno-formalno nisu prešli u vlasništvo UKC-a, što očekujemo u skorije vrijeme. Takve instrukcije imamo od FCUZ-a. Oni stoje verificirani i pohranjeni na sigurno mjesto. Očekujemo da dobijemo certifikate za svaki od tih respiratora pojedinačno sa opisom upotrebnih vrijednosti", objašnjava  Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Respiratori ni u Kantonalnoj bolnici u Zenici nisu još stavljeni u funkciju. Ova zdravstena ustanova dobila ih je 12.

"Napravljena je instalacija i verifikacija te opreme, postavljene su markice, mi čekamo samo pismeno da nam dostavi Verlab da je završena verifikacija i da je obavljena – nakon toga će ti respiratori biti stavljeni i funkciji",  ističe Rasim Skomorac, direktor JU Kantonalna bolnica Zenica.

Kako saznaje Federalna TV, dokumentacija bi trebala biti završena do kraja ove sedmice, potvrdio je direktor Verlaba Almir Badnjević. Istovremeno, iz Federalne uprave civilne zaštite navode da će uskoro biti verifikovano i preostalih pet respiratora.

"Serviseri će osposobiti tih pet respiratora, koji će također poslije toga biti verifikovani od strane Verlaba i pušteni u rad", potvrdila je Majda Kovač, glasnogovrnica FUCZ-a.

Podsjetimo, državni sud potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u ovom predmetu. Optuženi Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina, 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti