Crno tržište cigareta gasi radna mjesta i koči otvaranje novih

25.02.2021. 12:27 / Izvor: Nezavisne novine
Crno tržište cigareta gasi radna mjesta i koči otvaranje novih

Rast cijena paklica cigareta u proteklom periodu, uzrokovan u najvećoj mjeri povećanjem akcize, odveo je njihove kupce na razne tezge, stoliće i neregistrovane prodavnice...

Dugogodišnja loša akcizna politika na duvanske proizvode u BiH dovela je do rasta crnog tržišta ovih proizvoda te niz drugih negativnih posljedica, uključujući i gašenje radnih mjesta u objektima koji se bave legalnom prodajom.

Primjera radi, "Minutica", najveći lanac kioska u RS, s ukupno 120 maloprodajnih objekata, koja posluje u sastavu Akcionarskog društva "Glas srpski trgovina" iz Banjaluke, bilježi ogroman pad prodaje.

"Kiosk, tradicionalno zamišljen i prepoznat kao mjesto gdje možete kupiti cigarete i novine, oko 80 odsto prihoda od prodaje robe ostvari upravo na prodaji cigareta. Suočeni s bujanjem crnog tržišta cigareta u proteklih 10 godina prosječan broj prodatih paklica na kioscima 'Minutica' bilježi pad od 35,2 odsto, što pokazuju podaci za period od 2010. do 2019. godine", ističe Sanja Blagojević, direktorica Akcionarskog društva "Glas srpski trgovina".

Kako dodaje, procenat je nešto niži od procenta pada ukupnog tržišta duvanskih proizvoda jer je "Minutica" u tom periodu povećala svoje tržišno učešće i postala lider u ovom segmentu maloprodaje u Republici Srpskoj.

"Uz pad prodaje cigareta od više od 35 odsto u isto vrijeme imamo paradoksalnu situaciju da prateći asortiman proizvoda u prosječnoj prodaji po objektu, a koji se uglavnom veže za prodaju konzumentima cigareta, bilježi rast, pa tako prodaja upaljača iz godine u godinu raste. Govori to u prilog činjenici da pad legalne prodaje cigareta nije uzrokovan smanjenjem broja pušača", kaže Blagojevićeva.

Prema njenim riječima, imajući u vidu zastupljenost cigareta od oko 80 odsto prihoda od ukupne prodaje robe na kiosku, jasno je da je opstanak njihovog poslovanja direktno vezan za prodaju ove vrste proizvoda.

"Ako pogledamo listu 10 najprodavanijih proizvoda na kioscima 'Minutica', različite vrste cigareta zauzimaju osam od deset pozicija. Suočeni s novonastalom situacijom pada prodaje, prisiljeni smo smanjivati broj maloprodajnih objekata i gasiti radna mjesta kako bismo očuvali kontinuitet poslovanja", upozorava Blagojevićeva.

Kako dodaje, rast cijena paklica cigareta u proteklom periodu, uzrokovan u najvećoj mjeri povećanjem akcize, odveo je njihove kupce na razne tezge, stoliće i neregistrovane prodavnice, mjesta gdje kupuju robu bez markice, te paklicu cigareta plaćaju u prosjeku 2,50 do tri KM.

Na tu robu akciza i PDV nisu plaćeni, a za tu robu ne postoji nikakva garancija mjesta i vremena proizvodnje, kao ni kvaliteta samog proizvoda. Osim toga, izgubljena prodaja se ne ponavlja, potreba je zadovoljena.

"Rast crnog tržišta se nije desio preko noći, rezultat je dugogodišnje loše akcizne politike. Stoga i oporavak legalnog tržišta može biti samo rezultat sinhronizovanih aktivnosti, prije svega kroz smanjenje maloprodajne cijene cigareta kao rezultat smanjenja ukupnog troška akcize po paklici i ozbiljne aktivnosti kontrolnih i istražnih organa na sprečavanju ilegalne trgovine duvanskim proizvodima", ističe Blagojevićeva.

Ocjenjuje da bi oporavak legalnog tržišta duvanskih proizvoda kupcima donio mogućnost da po nižoj cijeni kupe proizvod za čiji kvalitet i porijeklo postoji garancija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti