U Gradišci otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji

27.02.2021. 08:36 / Izvor: Akta.ba
U Gradišci otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji

Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM.

U Gradišci je, u okviru projekta "Gradiška - grad drveta" , svečano otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvo-prerađivačkoj industriji.

Primjenom savremene opreme i digitalnih alata, Centar za istraživanje i razvoj će omogućiti brojne usluge za razvoj poslovanja kompanija u drvoprerađivačkoj industriji, te doprinjeti stvaranju novih i visokokvalitetnih radnih mjesta na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM. Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su JU Tehnička škola u Gradišci i BOR d.o.o. Gradiška.

" Danas otvaramo Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji koji će da pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u gradu Gradiška i opštinama Srbac, Laktaši i Kozarska Dubica. Centar će im pomoći da postanu kompetitivniji na domaćem i međunarodnim tržištima. Nadamo se da će ovaj istraživački Centar biti iskorišten dobro od strane lokalnih malih i srednjih preduzeća kako bi im se pomogao proces njihovog ubrzanog oporavka, zasnovan na održivom rast", rekao  je Stefano Donati, šef Regionalne kancelarije u Banjoj Luci pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS kaže da nema naučnih inovacija bez saradnje sa privredom i nema privrede bez potpunog korišćenja svih naučnoistraživačkih potencijala.

" Centar koji smo danas otvorili ovdje u Gradišci će sigurno biti mjesto okupljanja i stvaranja potpuno novog eko sistema u koji su uključeni gradska administracija, obrazovni sektor kroz Tehničku školu i privreda kroz saradnju sa drvo-prerađivačkim kompanijama. Ovo je dobar model koji ćemo mi pokušati sa nivoa Vlade i u saradnji sa potencijalnim donatorima i svim drugim zainteresovanim stranama, da kopiramo i na ostale regije", poručio je Rajčević,

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić dodaje da je Gradska uprava zajedno sa Odjelom za lokalni ekonomski razvoj i međunarodne projekte i Razvojnom agencijom grada Gradiške, prepoznala da su drvnoj industriji neophodni novi proizvodi, nove tehnologije, novo unaprijeđenje zato što tehnološki zaostaju u odnosu na EU tržišta.

"Ovdje ćemo stvoriti mogućnost da se zaposle mladi ljudi, da oni kreiraju, modeliraju, dizajniraju nove proizvode iz oblasti drvoprerade. Takođr, da se stvaraju prototipi u saradnji sa Tehničke školom i privatnom kompanijom „Bor“ iz Gradiške te da naši proizvođači brže ulaze u serijske proizvodnje", naglasio je Adžić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti