Srebrenica: Je li voda Crnog Gubera i dalje ljekovita, hoće li se ponovo izgraditi lječilište?

27.02.2021. 10:46 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Srebrenica: Je li voda Crnog Gubera i dalje ljekovita, hoće li se ponovo izgraditi lječilište?

Na ovom mjestu je prije devedesetih godina prošlog vijeka bilo lječilište, a ljekovite vode Crnog Gubera su i u vrijeme Austro-ugarske plasirane u Evropu.

Ovih dana se uzimaju uzorci vode Crnog Gubera u Srebrenici, na sjeveroistoku BiH, kako bi se utvrdilo da li voda iz obližnjeg izvora ima i dalje svojstva da se napravi lječilište.

Inače, na tom mjestu je prije devedesetih godina prošlog vijeka bilo lječilište, a ljekovite vode Crnog Gubera su i u vrijeme Austro-ugarske plasirane u Evropu.

Tokom ratnih dešavanja, svi banjski kapaciteti su devastirani, a turizam ugašen. U posljednjih nekoliko godina pokušava se obnoviti banjski turizam.

Postoji vjerovanje da su ove ljekovite vode u Srebrenici dobile naziv Gube,r jer su liječile i gubu. Legenda kaže da je ovdje došao odred vojnika, zaraženih gubom, okupali se u rijeci i svi su za nekoliko dana bili izliječeni od opake bolesti.

Srebrenica je poznata po 38 ljekovitih voda Crnog Gubera, od kojih se najviše eksploatiše izvor Velikog Gubera. On se koristi kod liječenja malokrvnosti, jer sadrži 100 mililitara gvožđa na jedan litar. Ova voda služi i za liječenje reumatskih oboljenja.

Na kilometar od Srebrenice nalazi se izvor Malog Gubera. Izvire iz vulkanskih stijena. Koristi se kod stomačnih problema i uništavanja parazita i glista.

Svi izvori ljekovitih voda su u blizini grada. Najčešće se još koriste voda za liječenje sinusa i voda pod nazivom Ljepotica.

Banjski turizam u Srebrenici je dostigao vrhunac osamdesetih godina prošlog vijeka. Izgrađeni su hoteli i svi neophodni objekti. Godišnje je ovdje boravilo oko 20.000 gostiju. Hotel Domavija je tokom rata devastiran i nije u funkciji.

 

Foto: Radio Slobodna Evropa/Sadik Salimović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti