Ugostitelji uputili zahtjeve: Radno vrijeme do ponoći, održavanje muzike uživo

03.03.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Ugostitelji uputili zahtjeve: Radno vrijeme do ponoći, održavanje muzike uživo

Traže produženje radnog vremena do ponoći te ukidanje zabrane održavanja muzike uživo.

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje su uputili Vladi i Kirznom štabu Federacije Bosne i Hercegovine. Traže produženje radnog vremena do ponoći te ukidanje zabrane održavanja muzike uživo.

Traže, između ostalog, i hitan sastanak sa Kriznim Štabom i Vladom FBiH. Ukoliko do toga ne dođe, upozoravaju da će održati proteste.

Zahtijevaju da član njihovog udruženja učestvuje u donošenju mjera, da se radno vrijeme produži do 24 sata kao i da se ukine zabrana održavanja muzike uživo jer, kako kažu, ona ničim ne ugrožava goste ukoliko je udaljena sedam metara od gostiju, a razmak između gostiju između 1,5 metara i 2 metra.

"Ako se ovo ne usvoji, tražimo istu mjeru u prodajnim centrima, javnom prevozu, javnim ustanovama, sportskim centrima. Predlažemo puno ozbiljnije kazne, pa i 5 puta veće za zbiljne prekršioce mjera, jer su oni u manjini, a ne da svi ispaštaju zbog nekolicine. Spremni smo na potpuno zatvaranje sa plaćenim prihodima procentualno po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju. U slučaju zatvaranja da država plati zakupnine Općinama ili da se smanje za 85% po ovoj mjeri sada. Tražimo odgovornost zbog nedostatka vakcinacije, čime se i dalje ugoržava naša egzistencija”, poručili su iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Apeluju na Vladu, Krizni štab i resorno ministarstvo da udovolje ovim zahtjevima kako bi ugostitelji u Kantonu Sarajevo preživili.

"Ugostiteljski radnici žele da prežive od svog rada”, zaključuju iz ovog udruženja.

Ovo su njihovi zahtjevi:

1. Tražimo hitan sastanak sa Kriznim Štabom i Vladom FBiH

2. U slučaju da nam ne izađete u susret najavljujemo proteste

3. Tražimo člana našeg udruženja pri donošenju mjera,

4. Tražimo radno vrijeme do 24h

5. Ukidanje zabrane žive muzike, jer ona ničim ne ugrožava goste

6. 7m da se ukloni, te ostavi razmak predvidjen 1.5m do 2m. Ako se ovo ne usvoji, trazimo istu mjeru u prodajnim centrima, javnom prevozu, javnim ustanovama, sportskim centrima

7. Predlažemo puno ozbiljnije kazne, pa i 5x veće za ozbiljne prekršioce mjera, jer su oni u manjini, a ne da svi ispaštaju zbog nekolicine.

8. Spremni smo na potpuno zatvaranje sa plaćenim prihodima procentualno po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju.

9. U slučaju zatvaranja da država plati zakupnine Općinama ili da se smanje za 85% po ovoj mjeri sada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti