Rusi se nudili, FBiH odbila vakcinu Sputnjik V – zašto?

04.03.2021. 09:35 / Izvor: N1
Rusi se nudili, FBiH odbila vakcinu Sputnjik V – zašto?

Teško je doći do vakcine, poručuju bosanskohercegovački političari. Posebno je teško ako se na ponude ne odgovara. Tako je Ruski fond, preko Ministarstva spoljnih poslova nudio BiH vakcine po cijeni od 9,95 dolara.

Teško je doći do vakcine, poručuju bosanskohercegovački političari. Posebno je teško ako se na ponude ne odgovara. Tako je Ruski fond, preko Ministarstva spoljnih poslova nudio BiH vakcine po cijeni od 9,95 dolara. Nudili su i brzu isporuku, ali i način transporta. Iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju: Nije to ponuda, to je specifikacija. Vakcine pokušavaju nabaviti i veletrgovci, no i oni, kako kažu, ostaju bez odgovora.

U januaru je Federalno ministarstvo zdravlja zatražilo informaciju o Sputnijku u Ministarstvu spoljnih poslova. Šest dana kasnije, ambasador Željko Samardžija iz Moskve šalje odgovor ministarstvu sa ponudom u dolarima.

"9,95 dolara, dvije doze su 19,95. Čak su rekli da jedna partija od 20,30 hiljada mogla bi se isporučiti za 10 do 15 dana", izjavio je Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.

Odgovor na ponudu Rusima nikada nije stigao.

"To je ambasador u Rusiji proslijedio našoj ministarki spoljnih poslova koja tu informaciju nije proslijedila izgleda nikome", istakao je Nenad Stevandić, poslanik u PD PBIH.

Iz Ministarstva kratak odgovor, informacije ambasadora proslijedili su onima koji su je i tražili.

"Ministarstvo je 29. januara 2021. godine proslijedilo informacije o vakcini Federalnom ministarstvu zdravstva. U oba slučaja, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je, u skladu sa svojim nadležnostima, blagovremeno reagovalo, odgovarajući na molbe i tražeći diplomatskim kanalima potrebne informacije o vakcini", saopćeno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Sa ruskom ponudom, javnost nije bila upoznata sve dok Inforadar nije objavio dokument.

"Zašto nije odgovoreno na tu ponudu, pretpostavljam da je to ponuda? To nije ponuda, Federalno ministarstvo zdravstva je tražilo karakteristike vakcine, s obzirom da se vakcina ne nalazi na listi EMA-e – Evropske agencije za lijekove", komentarisao je Goran Čerkez, Ministarstvo zdravlja FBiH.

Uz cijenu od 9,95 dolara, brzinu isporuke u pismo je definisan i način trasnporta: "Ako država koja kupuje vakcinu želi, može poslati svoj avion ili drugo transportno sredstvo. Isto tako, predstavnici RFPI mogu poslati vakcinu avionom ili automobilom DHL".

"Pismo koje smo dobili nije ponuda, nego je pismo specifikacija i govori ukoliko država će nabaviti. Federacija BiH nije država", rekao je Čerkez. Na pitanje N1: I onda vas to što piše u pismu ne zanima? Čerkez je odgovorio: "Nemojte tako".

No kako? Kako uvesti vakcine? Ima ponuda, ali i spremnih da se vakcine konačno uvezu u BiH, kažu u Farmaceutskoj komori. Zakonski okvir, kažu, takođe omogućava uvoz, jednako kao i kod uvoza vakcine protiv sezonskog gripa.

"Nema razlike, nema. Jedino što je ona protiv sezonskog gripa već registrovana jer su te firme registrovale tu vakcinu i to se godinama uvozi. Dakle nema", istakla je Bilsena Šahman, Farmaceutska komora FBiH.

Veletrgovac MGM Farm se obraćao MCP u vezi sa uvozom kineskog Sinofarma, kažu odgovor nisu dobili. Mušija pojašnjava da jedna ponuđena doza košta 23 evra.

"Proizvođač traži dokument kojim vam država dozvoljava da sklopite ugovor sa proizvođačem o nabavci vakcina za određenu državu. Obratio sam se Vijeću ministara, MCP, MF, predsjedavajućem Vijeća ministara sa pismom namjere da možemo i želimo uvesti Sinofarmovu kinesku vakcinu, i nismo dobili baš neki odgovor", naglasio je Mensur Mušija, direktor MGM Farm.

Mušija tvrdi da je Ministarstvu pisao prije desetak dana. Prije sedam dana, Članovi Predsjedništva sopštili su da nema veledrogerija zainteresovanih za uvoz.

"Problem je što ove veletrgovinske organizacije u FBiH ni jedna ne želi da preuzme nabavku vakcina", rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Informisani smo da je Vijeće ministara na vrijeme raspisalo jedan poziv da se jave firme koje se bave tom vrstom djelatnosti, nabavkom lijekova, vakcina itd. i da se na taj javni poziv nije prijavio niko", rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova danas bez odgovora, da li su primili zahtjev MGM-a, šta je traženo tim pismom, te šta se sa njim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti