Delić sa udruženjima peradara o gorućim problemima izvoza mesa i jaja te odlaganju animalnog otpada

06.03.2021. 06:56 / Izvor: Akta.ba
Delić sa udruženjima peradara o gorućim problemima izvoza mesa i jaja te odlaganju animalnog otpada

Ministarstvo privrede KS otvoreno je 24 sata za privrednike, njihove probleme, prijedloge za ulaganja i poboljšanja privrednog ambijenta u Kantonu.

Sastanku ministra privrede KS Adnana Delića sa udruženjima peradara koji je održan juče prisustvovali su Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja peradara/živinara Bosne i Hercegovine, Predrag Miličić i Mensud Pinjo, predsjednici entitetskih udruženja peradara/živinara, te Nebojša Rakić, direktor Udruženja "Zajednica živinara i proizvođača hrane za životinje" entiteta RS.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj problematici koja se tiče peradarstva i u KS-u i u Bosni i Hercegovini, uopće. Ministar je upoznat s problematikom i sa poslovima koje Veterinarski fakultet Sarajevo, čiji je osnivač Vlada KS, treba završiti do 31.3. ove godine, po zahtjevima i uputstvima FVO-a, odnosno Evropske komisije kad je u pitanju izvoz mesa i mesnih prerađevina peradi i jaja za industrijsku upotrebu, a za tržište EU.

"Uvjerili smo se da nas Ministar potpuno razumije, te da će podržati realni sektor u prevazilaženju problema kad je u pitanju izvoz. Zajedno smo zaključili da, kao ozbiljni ljudi i institucije koje žele da rade, ćemo učiniti sve što je do nas da do prekida izvoza ne dođe, jer do toga ne smije doći", istakao je, po završetku sastanka, Miličić.

Rezigniran neosjetljivošću nadležnih institucija, Mensud Pinjo, predsjednik Udruženja preradara FBiH kazao je: "Mi smo danas došli u situaciju da Ministar privrede KS-a i premijer Vlade KS-a, spase od sramote Bosnu i Hercegovinu jer nije bila u stanju da preuzme i ispuni sve obaveze koje je preuzela 2019. godine, kada smo dobili dozvolu za izvoz pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu.Prema tome, danas će Vlada KS preuzeti tu obavezu. Vlada će na ovaj način spasiti jedan od najbolje uređenih sektora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sektor peradarstva, koji zapošljava više od 20.000 radnika, sa prometom većim od 2 milijarde KM na godišnjem nivou, a koji se nalazi u velikom problemu zbog samo 30 - ak hiljada KM".

Podsjećanja radi, naša zemlja je u periodu 2012- 2015. uložila velike napore i milionska sredstva kako bi se osigurao izvoz mesa i mesnih prerađevina peradi na međunarodno tržište, a sve to je dovedeno sada u pitanje zbog nekoordinacije institucija Bosne i Hercegovine.

Referentne laboratorije koje bi trebale izvrštiti testiranja na kojima insistira Evropska komisija su Vetrinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Veterinarski institut Vaso Butozan iz Banja Luke.

Iz udruženja napominju da su sredstva za repromaterijale, po 13.500 KM ovim institucijama, obezbijeđena od Češke razvojne agencije, a posredstvom ambasade Republike Češke. Međutim, kako je kazao Jabandžić, problem je što Veterinarski fakultet odbija izvršiti testiranja jer predviđena sredstva nisu dostatna da se pokriju svi troškovi fakulteta.

Stoga su, vođeni činjenicom da je Vlada KS osnivač fakulteta, smatrali neophodnim da ministra privrede i Vladu KS upoznaju sa ovim problemom, iako u pravilu, izvoz Bosne i Hercegovine nije u nadležnosti resornog ministrastva, niti kantonalne vlade.

"Zbog uvjeta neutralnosti testiranja, mi koji smo predmet testiranja, ne možemo učestvovati u tom procesu. To može samo Veterinarski fakultet koji ima referentnu laboratoriju za područje FBiH i države, a kako je Vlada KS osnivač fakulteta, mi smo danas tu, da pokušamo da riješimo ovaj problem", kazao je Jabandžić, te dodao: "Svjesni smo da sistemska rješenja treba tražiti kod nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, ali ovaj problem traži hitno rješavanje".

 

Ministar Delić svjestan je težine ovog problema, iako, kako je istakao, Ministarstvo privrede nema nadležnosti, niti mogućnosti za sistemsko rješenje problema, prije svega neusklađenih zakonskih regulativa na nivou entiteta i Bosne i Hercegovine, ali ćemo učiniti sve što se može da ne dođe do prestanka izvoza ovih proizvoda na tržište EU.

"Situacija je ovo u kojoj, nažalost, najviše ispaštaju privrednici, ali ništa manje važna nije ni činjenica da je u pitanju međunarodni ugled Bosne i Hercegovine. Treba učiniti sve da se problem hitno riješi", naveo je ministar Delić.

Odmah nakon sastanka sa privrednicima, ministar Delić kontaktirao je Veterinarski fakultet i dogovorio sastanak za ponedjeljak u 13h, uvjeren da ćemo nakon tog sastanka biti bliže pronalasku rješenja za ovaj problem.

Ministar Delić je takođe iskoristio priliku ovog sastanka da sa predstavnicima udruženja porazgovara i o rješenjima koja se tiču odlaganja animalnog otpada, te ih upoznao sa namjerama Ministarstva privrede da kroz projekte javno – privatnog partnerstva uđe u proces osnivanja spalionica animalnog otpada.

Kako je istakao, to je iznimno važno za naše privrednike, da u svojoj zemlji imaju mogućnost odlaganja animalnog otpada, što trenutno nije slučaj jer se taj otpad odvozi u spalionice u Republici Srbiji.

U tom smislu Edin Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja kazao je da ova firma već ima dvadeset uposlenih u Kantonu Sarajevo, koji rade redovno snadbjevanje i distribuciju "Madi" proizvoda u KS-u, te dodao: "Naš plan je da u narednom periodu gradimo jedan poslovni objekat koji bi bio i mikro lokacija za obradu mesa, kao i veleprodaja rijetkih i manje prisutnih vrsta mesa na tržištu Bosne i Hercegovine. Smatramo da je Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine idealna prilika za jedan takav poslovni objekat i nadamo se da će u narednom periodu doći do konkretizovanja te ideje i da ćemo vrlo brzo početi raditi na tome".

Kako je "Madi" kompanija najveća u industriji oblasti peradarstva, njihove investicije na području Kantona Sarajevo su, kako je naglasio ministar Delić, dobrodošle i s tim u vezi predložio je Jabandžiću što skoriji susret kako bi išli u konkretizaciju dogovora i implementaciju istih.

Također, ministar Delić kazao je prisutnima da je Ministarstvo privrede otvoreno 24 sata za privrednike, njihove probleme, prijedloge za ulaganja i poboljšanja privrednog ambijenta u Kantonu, navodi se u press saopćenju Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti