Vlada FBiH odbila inicijativu da se doprinosi vežu uz minimalnu platu

09.03.2021. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH odbila inicijativu da se doprinosi vežu uz minimalnu platu

Vlada se na ovaj način vezala samo za jedan ekonomski pokazatelj koji njima odgovara za povećanje doprinosa, a nije uzela u obzir pandemiju, gubitak radnih mjesta, zatvaranje obrta, kaže Begić.

Obrtnička komora Federacije BiH negodovala je povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima, zbog čega su uputili mnogo dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promjeni, međutim, bez ikakvog odgovora.

Početkom februara, Senaid Begić, zastupnik SDP-a, je na sjednici PD Parlamenta FBiH, uputio inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u dijelu vezivanja obračuna doprinosa sa prosječnom bruto platom u FBiH.

Tada je kazao da se Zakon mora promijeniti na način da se doprinosi vežu uz minimalnu platu u FBiH, a ne uz prosječnu, kako je to regulisano važećim zakonskim propisima. Naime, iznos doprinosa koje obrtnici plaćaju porastao je za više od 20KM, i stavio ih u još nepovoljniji položaj. Povećanje doprinosa se odnosi na slobodna zanimanja, samostalnu djelatnost obrta ili srodne djelatnosti te djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu.

Oporezivanje obrtnika direktno je povezano s prosječnom bruto platom. Stopa doprinosa je 41,5 posto, a na raniju osnovicu doprinosi za obrtnike su bili 647, 40KM. Po novom, iznose 667, 74 KM.

Akta saznaje da je Vlada FBiH odbila ovu Inicijativu.

"Članom 8, stav 2 Zakona o doprinosima propisan je način utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa samostalnih poduzetnika, kao umnožak prosječne plate i odgovarajućeg koeficijenta ovisno o vrsti djelatnosti i načinu plaćanja  poreza na dohodak. Imajući u vidu da je minimalna bruto plaća u FBiH 589 KM, veliki broj samostalnih poduzetnika plaća  doprinose na mnogo manju osnovicu u odnosu na minimalnu plaću. Za posljednjih šest godina iznos doprinosa, koji su samostalni poduzetnici-obrtnici bili dužni uplatiti, rastao je godišnje u prosjeku simbolično od 3,30 KM do 8,80KM", stoji, između ostalog, u obrazloženju. 

Begić nam je kazao da obrtnici kroz Korona zakon bili skoro pa nevidljivi za Vladu FBiH, iako su zbog posljedica pandemije bili prvi na udaru i najviše pogođeni u realnom sektoru.

" Vlada FBiH je u ekspresnom roku odbila moju inicijativu, navodeći da su Zakonom propisane mjesečne osnovice, a ministar finansija krajem tekuće godine propisuje za narednu godinu mjesečne osnovice za obračun doprinosa na bazio prosjeka bruto plaća isplaćenih u FBiH za prvih devet mjeseci prethodne godine. Vlada se na ovaj način vezala samo za jedan ekonomski pokazatelj koji njima odgovara za povećanje doprinosa, a nije uzela u obzir pandemiju, gubitak radnih mjesta, zatvaranje obrta... ", rekao nam je Begić. 

Dakle, u 2021. godini obrtnici će plaćati 89,23 KM više nego u 2016., na mjesečnom nivou, samo zbog rasta prosječne plate u FBiH. 

 

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti