Općina Novi Grad raspisala javni poziv za korištenje zemljišta u državnoj svojini

09.03.2021. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad raspisala javni poziv za korištenje zemljišta u državnoj svojini

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine raspisala je javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu.

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine raspisala je javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje, a sve u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

"U prošloj godini oko 200 građana općine Novi Grad koristilo je bez nadoknade zemljište kako bi za vlastite potrebe proizvodili hranu. Većina korisnika iskazala je interes za nastavak koristenja zemljišta, ali su za ovu godinu osigurane i dodatne površine poljoprivrednog zemljišta te se ovim putem pozivaju i ostali koji ranije nisu koristili zemljište da se prijave na ovogodišnji javni poziv. Putem Udruženja poljoprivrednika Novi Grad općina će i ove godine osigurati sjemenski materijal osnovnih poljoprivrednih kultura, s tim da će primarna obrada zemljišta biti u obavezi korisnika, koju će također moći realizirati putem udruženja po veoma povoljnim uslovima", poručio je načelnik Semir Efendić.

Vlastita proizvodnja povrća od izuzetnog je značaja, ne samo zbog ekonomskih razloga. Prema savjetima nutricionista i ljekara konzumiranje svježeg povrća provjerenog kvaliteta od izuzetnog je značaja za ljudsko zdravlje. U vrijeme kada je svijet zahvaćen globalnom pandemijom koja ugrožava ljudsko zdravlje i život, jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme je formiranje i održavanje vlastite bašte, odnosno vrta u blizini mjesta gdje se stanuje.

Javni poziv otvoren je do kraja ove sedmice, a prijava je veoma jednostavna i može se izvršiti u svim mjesnim zajednicama kao i u zgradi općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti