Pobjednici/e pitch takmičenja EKI Poduzetničke akademije u saradnji sa EFSE Fondom

12.03.2021. 11:25 / Izvor: Akta.ba
Pobjednici/e pitch takmičenja EKI Poduzetničke akademije u saradnji sa EFSE Fondom

Preduzetnička akademija zvanično je zatvorena završnim događajem i održanim pitch takmičenjem učesnika/ca u četvrtak, 11. marta 2021. godine.

Poduzetnička akademija u organizaciji Mikrokreditne fondacije EKI i Akademije za poduzetništvo Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) i u implementaciji Fondacije 787, prethodna četiri mjeseca okupila je 15 mladih osoba sa područja Kantona Sarajevo koje imaju biznis ideju ili su na samom početku svog poslovanja. Pored intenzivne stručne podrške učesnika/ca kroz niz edukativnih radionica, učesnici/e su prošli i kroz proces istraživanja tržišta za svoj biznis, dobili su podršku tokom razvoja relevantnih poslovnih segmenata i strategija, te je svakom od njih je dodijeljen i mentor/ica koji je s njima radio/la na unapređenju određenog elementa poslovanja.

O samom projektu, Sadina Bina, mendžer upravljanja procesima Mikrokreditne organizacije EKI, rekla je: "Akademija je zapravo sjajna ideja koja daje priliku mladim ljudima da se izraze kroz poduzetništvo, da pokažu da njihove vještine, znanja i ideje mogu biti veoma korisne, prije svega za njih, a potom i u smislu doprinosa poslovnom okruženju i zajednici.Namjera nam je nastaviti provoditi ovakave i slične projekte u budućnosti, jer je EKI-jev osnovni cilj da pruža podršku poduzetništvu i doprinosi njegovom razvoju u BiH kroz finansijske i nefinansijske usluge. EKI će ustrajati u naporima da pokaže da budućnost mladih i poduzetništva jeste u znanju, idejama i dobroj volji i nadamo se da ćemo potaknuti sve relevantne činioce da se ambijent za poduzetnišvo u Bosni i Hercegovini kontinuirano poboljšava."

Preduzetnička akademija zvanično je zatvorena završnim događajem i održanim pitch takmičenjem učesnika/ca u četvrtak, 11. marta 2021. godine.

Svaki/a od učesnika/ca je imao/la priliku da u tri minute predstavi svoju biznis ideju/biznis stručnom žiriju i takmiči se za osvajanje bespovratnih sredstava iz fonda vrijednog 10.000 KM. 

Najuspješniji/e na ovom takmičenju bili su Saudin Dedić i njegov biznis "Panoptic Engineering d.o.o.", zatim Almedina Ždralović i njena biznis ideja "Krizantema", te Aida Kosović i njen biznis "Norma Consulting", koji su jednoglasnom odlukom žirija proglašeni pobjednicima/ama i osvajačima/cama sredstava nagradnog fonda.

Saudin Dedić je zahvaljujući svom inovativnom pristupu kroz poslovanje "Panoptic Engineering"-a, koji nudeći inženjerske usluge i usluge dizajniranja proizvoda pretvara ideje svojih klijenata širom svijeta u realnost, osvojio prvo mjesto i nagradu u iznosu od 5.000 KM. Almedina Ždralović je zahvaljujući prepoznavanju potreba na tržištu i razrađivanju biznis ideje hortikulturnog uređenja „Krizantema“ osvajačica drugog mjesta i nagrade od 3.000 KM, dok je Aida Kosović i njena agencija za pravno savjetovanje sa specifičnim modelom pružanja usluga „Norma Consulting“ osvojila treće mjesto i bespovratna sredstva u iznosu od 2.000 KM. 

"Evropski Fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE) i Mikrokreditna fondacija EKI sarađuju već preko 16 godina na jačanju finansijske inkluzije mikro poduzetnika u Bosni i Hercegovini. Izuzetno nam je drago što kroz zajednički projekat Poduzetničke Akademije i saradnju sa Fondacijom 787 podržavamo poduzetnike u ranoj fazi razvoja, te čestitamo današnjim pobjednicima na uspjehu. Poduzetnici koji su podržani kroz Poduzetničku Akademiju su zaista inspirativni primjeri poslovne ustrajnosti i uspjeha u periodu krize, te su motivacija za sve nas", istakla je Amra Omeragić, investicijski savjetnik Razvojnog fonda (EFSE).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti