Vlada KS poziva sve dobavljače koji mogu nabaviti vakcine, njih šest već dobilo pismo namjere

12.03.2021. 13:00 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS poziva sve dobavljače koji mogu nabaviti vakcine, njih šest već dobilo pismo namjere

Do sada je Vlada KS izdala pismo namjere predstavnicima šest firmi iz BiH, a među njima i firma "Zdrava sredina", kažu iz Vlade KS

Vlada Kantona Sarajevo pozvala je sve potencijalne dobavljače registrirane u Bosni i Hercegovini, a koji mogu osigurati uvoz vakcina u Sarajevo da dostave ponude sa jasno iskazanim cijenama i rokovima isporuke.

"Svi koji su zainteresirani mogu dobiti pismo namjere od Vlade KS. Do sada je Vlada Kantona Sarajevo izdala pismo namjere predstavnicima šest firmi iz Bosne i Hercegovine koje su iskazale interes da pregovaraju s ciljem prikupljanja ponuda za nabavku vakcina, a za šta su osigurana budžetska sredstva. Također, uspostavljen je direktni kontakt sa rukovodstvom Ruskog fonda direktnih investicija te predstavnicima AstraZenece", saopćeno je iz Vlade KS.

Međutim, a prema pisanju portala Istraga, premijer Edin Forto ovlastio je firmu IDS Zdrava sredina koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom da u ime Vlade Kantona Sarajevo skuplja ponude za nabavku vakcina protiv COVID-a 19. Ovlaštenje je sačinjeno i potpisano 8. marta ove godine i Vlada navodi da želi nabaviti “najmanje 100 hiljada doza vakcina za građane Kantona Sarajevo”.

 Iz premijerovog kabineta su pojasnili da su premijer Forto i ministar zdravstva Haris Vranić, pored ovlaštenja pomenutoj firmi IDS Zdrava Sredina d.o.o., Sarajevo, identično ovlaštenje dali i predstavnicima još pet velefarmacija u Bosni i Hercegovini.

“IDS Zdrava sredina d.o.o. Terezije b.b. Sarajevo  u potpunosti je ovlaštena da pregovora s ciljem prikupljanja ponuda za lijekove, farmaceutske proizvode i medicinske uređaje, za i u ime Vlade Kantona Sarajevo”, navedeno je u pismu koje je premijer Edin Forto uputio kompaniji Secure Medical Protucts sa Floride.

"Također, otvoren je poziv prema svim velefarmacijama registriranim u Bosni i Hercegovini za uvoz ove vrste robe da dostave ponude za nabavku vakcina, a s obzirom da im je u tom postupku neophodna autorizacija, odnosno ovlaštenje krajnjeg korisnika vakcina, svi će dobiti ovlašetenje Vlade Kantona Sarajevo da pregovaraju u cilju prikupljanja ponuda”, kažu iz Kabineta premijera. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti