Nedžad Turnadžić: Vizionarske ideje i ozbiljni projekti kompletne logističke usluge

15.03.2021. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Nedžad Turnadžić: Vizionarske ideje i ozbiljni projekti kompletne logističke usluge

INTERLOGISTIC, licencirana logistička firma iz Sarajevo je uprkos pandemiji u prošloj godini ostvarila dobre poslovne rezultate i uspjela zaposliti nove radnike.

INTERLOGISTIC, licencirana logistička firma iz Sarajevo je uprkos pandemiji u prošloj godini ostvarila dobre poslovne rezultate i uspjela zaposliti nove radnike. U intervjuu za portal Akta.ba, Nedžad Turnadžić, direktor kompanije govori o poslovanju u prošloj godini, te o planovima za naredni period.

Firma interlogistic je u prošloj godini radila na mnogim projektima između ostalog tu su "moving usluge" u različite države. Koliko vas je pandemija korona virusa usporila i kako se odrazila na vaše poslovanje?

- Moving jeste nova usluga, a polako prerasta u jednu od značajnijih usluga koje pružamo. Za takvu vrstu usluge najbitnije je imati kvalitetne, odgovorne i profesionalne uposlenike, a Interlogistic je po tome nadaleko poznat.

Pandemija je usporila ili ugasila mnoge firme, mi smo iznalazili adekvatna rješenja godinu dana, a to činimo i danas kako bismo zadržali isti broj uposlenika. Možemo se pohvaliti da smo čak i uposlili nove radnike za vrijeme pandemije, iako smo imali pad prometa za čak 86% u pojedinim mjesecima prethodne godine.

Uprkos pandemiji uspjeli ste na Stupu u prošloj godini otvoriti logistički centar. Koliki je značaj ovog projekta za vašu kompaniju? Da li vam je olakšano poslovanje?

- Mi smo započeli izgradnju prije pandemije, međutim velike dvojbe i krupne odluke smo morali donositi, jer su mnoge stvari bile pod upitnikom, a svaka greška se skupo platila.

Kombinacija iskustva, sreće i vizionarstva na kraju je donijela dobre rezultate. Logistički centar nam daje dodatnu ozbiljnost u poslovanju kako bismo našim komitentima mogli pružiti kompletnu logističku uslugu.

Mnoge kompanije su u vremenu pandemije bile prinuđene otpuštati radnike. Kakva je situacija u vašoj kompaniji?

- Zadržati uposlenike i osigurati im redovna i ista primanja kao i prije pandemije bio je naš primarni cilj, no to je rezultiralo obustavom investicija i realizacije nekih ranijih planova.

Nikoga nismo otpustili, čak smo i zapošljavali u to vrijeme, čime se posebno ponosim.

Najbolje od svega je što su taj trud kolege prepoznale i što cijene naš trud i zalaganje.

Vaša kompanija je radila organizaciju transporta, ali i carinskih procedura za 12 respiratora koje je BiH poklonila Njemačka. Koliko je bio zahtjevan ovaj projekat, s obzirom na to da ste respiratore dostavili u rekordnom roku?

- Moram priznati da je sam posao carinjenja "naših" respiratora, nakon silnih afera i uvoza o kojima smo čitali tih dana, bio poseban izazov, ali ako ste profesionalni u svom poslu, ako znate pravila i procedure, poštivate zakone BiH, onda nijedan posao nije težak, niti naporan. Ključ je u stručnim ljudima kakve Interlogistic, hvala Bogu, ima.

Koji su trenutno aktuelni projekti na kojima radi vaša kompanija?

- Interlogistic kao društveno odgovorna, ali i patriotski orjentisana kompanija trenutno radi na Cargo transportu i izvozu bosanskih proizvoda u arapske zemlje što je nešto što Bosni i Hercegovini može pomoći da prevaziđe finansijsku krizu, ali je potreban mnogo veći angažman ostalih organizacija ili ustanova.

Koji su vam planovi u budućnosti?

- Prije pandemije smo imali plan otvaranje poslovnica na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine, kao i u nekoj od brodskih luka u zemljama regiona, jer nažalost nemamo našu luku. Pored tih projekata, imali smo zajedno sa našim partnerima projekat ozbiljnijeg

pristupa aviocargo transportu, gradnju cargo terminala a u sklopu istog bi uradili showroom bosanskih proizvoda gdje bi direktno kupci birali dobavljače , a sve u cilju jedne ozbiljne i kompletne logistike, na šta se svaka država oslanja, posebno u ovako teškim situacijama poput ove koju i danas imamo, međutim sačekat ćemo kraj pandemije, a onda nastaviti ka projektima kojima smo težili.

Ti projekti nisu samo naši projekti. Ja ih smatram državnim projetkima, jer bi to bila direktna podrška našim firmama i generalno našoj privredi, ali i povoljniji uslovi za poslovanje van BiH, jer smo trenutno u totalno nepovoljnom položaju, a naša privreda trpi velike štete i ogromne gubitke zbog toga.

Poruka koju imate za bh. provrednike, ali i građane općenito?

- Pravite planove za vrijeme kada sve ovo prođe, a proći će !

Razgovarala: Elvedina Obuća

 

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti