Složena situacija s isporukom medicinskog kisika: Potrošnja povećana, količina sve manje

15.03.2021. 14:28 / Izvor: Akta.ba
Složena situacija s isporukom medicinskog kisika: Potrošnja povećana, količina sve manje

Potrošnja medicinskog kisika je zbog pandemije COVID-19 uvećana više od pet puta nego u vrijeme prije pandemije.

Potrošnja medicinskog kisika je zbog pandemije COVID-19 uvećana više od pet puta nego u vrijeme prije pandemije. Ovih dana kompanija Messer Tehnoplin je pod posebnim pritiskom jer su bolnice preopterećene, te je samim tim i potreba za kisikom veća.

"Situacija je i dalje složena, jer količina je sve manje. Logistički uslovi transporta su također otežani, jer se kisik snabdijeva sa daljih lokacija, a potrošnja je prešla limite koji su nama bili poznati krajem prošle godine", potvrdio je za Akta.ba direktor Messera Avdo Dedić.

Naglašava da je potrošnja veća za oko 50 posto nego što je bila u najvećoj tački potrošnje prošle godine. Jednostavno, potrošnja je tolika da uzima sve što se može isporučiti.

Govoreći o zalihama, kaže da je o njima vrlo teško govoriti. Radi se o tečnom kisiku koji se može skladištiti samo u posebnim kriogenim rezervoarima. "Tečni kisik se čuva na -186 C tako da su ti rezervoari projektivani na normalnu potrošnju. U ovakvim slučajevima, kada imate potrošnju koja je znatno veća od prije pandemije, nije moguće napraviti zalihe", objašnjava Dedić.

Napominje da snabdijevaju sve velike zdravstvene ustanove u Federaciji, tačnije kliničke centre u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, kantonalne bolnice u Travniku, Zenici, Konjicu i sve domove zdravlja. 

Da bi udovoljili svim zahtjevima kupaca, uposlenici kompanije Messer ulažu maksimalne napore, radeći danonoćno kako bi pravovremeno isporučili medicinski kisik zdravstvenim ustanova.

"Mi se trudimo da isporučimo sve zahtijevane količine kisika, u pogonu smo 24 sata. Imamo podršku od naših prevozničkih kompanija sa kojima dugo sarađujemo i uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Imamo pomoć i naših sestrinskih kompanija i centrale iz Njemačke koje vrše nabavku kiseonika u inostranstvu. Međutim, situacija je i na evropskom tržištu veoma teška jer su male količine koje se nude na tržištu i jako ih je teško naći i transportovati", kazao je Dedić u izjavi za portal Akta.ba.

Ukazao je i na kompleksnost situacije u kojoj se nalaze kao proizvođač i snabdjevač kisikom.

"Upozoravali smo i ranije da ja naša pozicija kao proizvođača i dobavljača iznimno složena i stresna jer nastojimo isporučiti svima onoliko kisika koliko traže. Kisik se planira na sedmičnoj bazi, a isporuke su svakodnevne. Uglavnom se uvozi iz Austrije. Određena količina se proizvodi u našem postrojenju u Zenici, ali ona nije dovoljna u vrijeme pandemije. Kada je normalna situacija, proizvedeni kisik u Zenici uglavnom bude dovoljan za tržište koje mi opslužujemo", poručio je on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti