Ministri Košarac, Pašalić i Dedić s kineskim ambasadorom Ji Pingom o jačanju saradnje

16.03.2021. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Ministri Košarac, Pašalić i Dedić s kineskim ambasadorom Ji Pingom o jačanju saradnje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je u Sarajevu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga s kojim je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti poljoprivrede.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je jučer u Sarajevu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga s kojim je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti poljoprivrede i većem obimu spoljnotrgovinske razmjene.

Današnjem sastanku su, na poziv ministra Košarca, prisustvovali i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić.

Sagovornici su pozdravili rezultate nedavnog Samita ''17 plus jedan'', u okviru kojeg je zaključeno da NR Kina planira da uveze u narednih pet godina iz država centralne i istočne Evrope robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara te udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope.

Zajednička ocjena je da to može biti šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na privredno potentno kinesko tržište.

Ministar Košarac istakao je da su u tom kontekstu bile ohrabrujuće poruke i pozivi za unaprjeđenje saradnje, koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio na Samitu ''17 plus jedan''. On je i pohvalio angažman ambasadora Ji Pinga, na promociji tog događaja.

U fokusu današnjeg razgovora bila je mogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog mesa i meda iz BiH na kinesko tržište.

"Otvaranje kineskog tržišta značajna je prilika za naše poljoprivredne proizvođače, koji imaju kapacitete i iskustva da svoje proizvode, osim evropskim, ponude i kineskim potrošačima. Zbog toga ulažemo maksimalne napore da ispunimo sve uslove da bi se domaći proizvodi mogli naći na tržištu te prijateljske države", poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je dogovoreno da obje strane intenziviraju rad na usklađivanju sertifikata za izvoz, kao i aktivnosti na formiranju radne grupe za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i NR Kine. Ukazano je i na potrebu organizovanja bilateralnih sastanaka između eksperata iz tog sektora u cilju razmjene iskustava.

Ministar Košarac naglasio je da će, na prijedlog entitetskih ministara, kineskoj strani dostaviti spisak kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su potencijalni izvoznici mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog mesa i meda na kinesko tržište.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić usaglasili su da održe sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u cilju razmjene iskustava u saradnji s NR Kinom.

"Srbija je regionalni lider u spoljnotrgovinskom prometu s NR Kinom. Namjera nam je da održimo sastanak na ministarskom nivou, da bismo bili detaljno informirani o pozitivnim praksama iz Srbije i na taj način unaprijedili spoljnotrgovinski promet s NR Kinom", istakao je ministar Košarac, saoćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti