Skupština KS usvojila zaključke kojima odgovara na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

16.03.2021. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Skupština KS usvojila zaključke kojima odgovara na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Skupština Kantona Sarajevo jučer je nakon cjelodnevnog zasjedanja donijela više od 20 zaključaka koji bi trebali pomoći da se poboljša epidemiološka situacija izazvana koronavirusom.

Skupština Kantona Sarajevo jučer je nakon cjelodnevnog zasjedanja donijela više od 20 zaključaka koji bi trebali pomoći da se poboljša epidemiološka situacija izazvana koronavirusom.

Zaključeno je da Vlada KS najkasnije do 19.marta ove godine pristupi hitnoj proceduri donošenja izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i ušteda u KS, a u cilju osiguranja preduvjeta za sanaciju i ublažavanjee negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa i to privrednim subjektima ukoliko zbog pogoršanja epidemiološke situavije bude neophodno donositi nove mjere zabrana.

Zadužuju se rukovodioci javno-zdravstvenih ustanova da provode i vrše strogu kontrolu provođenja Protokola liječenja covid bolesnika.

Također, naređuje se JU Opća bolnica da proširi posteljne kapacitete za COVID pacijente za 70 kreveta u odnosu na 30 posto izdvojenih po naredbi Kriznog štaba FBiH, a Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da proširi posteljne kapacitete za Covid pacijente za 150 kreveta u odnosu na 30 posto izdvojenih po naredbi Kriznog štaba FBiH.

Ministar zdravstva KS je ovlašten i dužan donositi mjere koje uključuju mobilizaciju i angažiranje, organizaciju i raspored rada i radnog vremena, promjenu mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika dok traje pogoršana epidemiološka situacija.

Naređuje se JU Dom zdravlja KS da u roku od 7 dana od dana donošenja ovih zaključaka otvori dva nova drive in punkta na području opština Ilidža i Vogošća, te otvori dodatne Covid terapeutske ambulante u roku 7 dana od dana donošenja ovih zaključaka.

Jedan od zaključaka je da su svi poslovni subjekti dužni organizirati rad od kuće, a ukoliko to nije moguće zbog prirode posla, rad u smjenama kako bi se smanjio broj lica koja istovremeno borave u organizaciji.

Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da izvrši  hitnu nabavku zaštitne opreme za zdravstvene ustanove prema specifikaciji i potrebama koje će dostaviti Krizni štab KS, da nabavku izvrši putem Razvojnog programa UN, te da internim preraspodjelama, osigura sredstva za finansiranje svog potrebnog medicinskog kadra za kojim se iskažu potrebe zdravstvenih ustanova KS, a koje potrebe će verificirati Krizni štab KS i Vlada KS.

Također se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS nalaže da internim preraspodjelama, osigura sredstva za materijalno-tehničko opremanje JU Opća bolnica, u cilju proširenja bolničkih kapaciteta za covid pacijente, prema specifikaciji koju će dostaviti JU Opća bolnica, a verificirati Vlada KS.

Toj instituciji se nalaže da iz sredstava namjenjenih za pomoć u liječenju preraspodjelom izdvoji sredstva u iznosu od 500.000 KM a u svrhu nabavke lijekova za liječenje oboljeljenja uzorkovanih virusom COVID19, a prema specifikaciji i potrebama koje će odrediti Krizni štab KS. Nabavku izvršiti putem Razvojnog programa UN.

Zdravstvenim ustanovama JU Opća bolnica i JU KCUS nalaže se da odmah dostave informaciju o potrebama za medicinskim kisikom, a Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da osigura sredstva za nabavku medicinskog kisika, prema iskazanim potrebama. Nabavku izvršiti putem Razvojnog programa UN.

Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS će, u skladu sa potrebama i mogućnostima, angažovati dodatne kapacitete za organizaciju javnog prijevoza.

Nalaže se JU Dom zdravlja KS uspostavljanje telefonske linije za psihološku podršku građanima pri Centrima za mentalno zdravlje.

U zaključcima je istaknuto da će Vlada KS izvršiti nabavku FFP2 maski u skladu sa mogućnostima i potrebama, te osigurati podjelu ugroženim kategorijama zaposlenih koji su izloženi velikom broju kontakata, a prema odluci Kriznog štaba.

Nalaže se JU Dom zdravlja KS da otvori novi pozivni centar za hronične pacijente, a Vlada KS će osigurati jednokratnu naknadu za socijalno-ugrožene koji su bolovali od virusa COVID-19, u skladu sa mogućnostima.

Pored ostalog, Vlada KS predlaže Skupštini Kantona Sarajevo da traži od Ministra zdravstva FBiH da ogranični marže na lijekove i imunuloške dodatke vezane za liječenje i prevenciju virusa, ali i da donesu jedinstvene i pooštrene mjere za područje cijele Federacije uključujući i zabranu kretanja, kao i zabranu rada određenih subjekata uz nadoknadu izgubljenih prihoda, a u cilju jedinstvenog upravljanja krizom i cjelovitog suzbijanja širenja epidemije.

Vlada KS i Krizni štab KS trebaju osigurati svakodnevno izvještavanje javnosti o epidemiološkoj slici u KS.

Zaključci Skupštine Kantona Sarajevo stupaju na snagu danom donošenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti