United Grupa odabrala kompaniju Nokia za partnera u uvođenju nove generacije optičke mreže

16.03.2021. 14:34 / Izvor: Akta.ba
United Grupa odabrala kompaniju Nokia za partnera u uvođenju nove generacije optičke mreže

Grupa će uložiti više od 500 miliona eura u narednih pet godina, kako bi osigurala najbrže i najpouzdanije internet usluge na svojim postojećim i budućim tržištima.

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, objavila je danas da je odabrala kompaniju Nokia za partnera u uvođenju nove generacije optičke mreže širom Jugoistočne Evrope, čime će obezbijediti nove, unapređene internet usluge i brzine interneta od 10 Gbps milionima korisnika.

United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, čiji su telekomunikacijski brendovi Telemach, SBB, Vivacom i Nova, izjavila je da očekuje da će u narednih pet godina uložiti više od 500 miliona eura na proširenje svoje optičke mreže na nova područja i nadogradnju postojećih kapaciteta koristeći infrastrukturu zasnovanu na XGS-PON tehnologiji, koja omogućava brzine interneta od 10 Gbps.  

U okviru United Grupe u Bosni i Hercegovini posluje kompanija Telemach, i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali N1 i Nova BiH.

Nokia će također obezbijediti WiFi Mesh opremu, koja omogućava vrhunsko iskustvo bežičnog interneta u kući – za rad od kuće, igranje igrica, online TV, video striming i preuzimanje sadržaja sa više uređaja. Dodatne funkcije omogućiće kontrolu kućne mreže u realnom vremenu i WiFi optimizaciju.

Potpredsjednik United Grupe za tehnologiju, Željko Batistić rekao je: "Kao vodeći operater u regionu, koji posluje na tržištu od 40 miliona ljudi, United Grupa je posvećena ulaganju u naprednu tehnologiju kako bi našim korisnicima pružila inovativne proizvode i usluge, kao i najbolje korisničko iskustvo. Također, na ovaj način doprinosimo razvoju digitalne budućnosti Jugoistočne Evrope, garantujući da je naša sljedeća generacija mreže - koja je već najveća u regionu - spremna da podrži nove potrebe naših korisnika kako kod kuće tako i na radnom mjestu."

Potpredsjednica kompanije Nokia i Generalna direktorica za mreže Sandi Motlei dodala je: "Radujemo se zajedničkoj saradnji u novoj fazi rasta United Grupe, kao njenog dobavljača opreme za pristup novoj generaciji optičkih mreža. Sa našim FTTH (Fiber to the Home) i WiFi rješenjem, u mogućnosti smo da pružimo brzu, pouzdanu mrežnu infrastrukturu i neuporedivo bolje kućno WiFi iskustvo, koje će zadovoljiti potrebe korisnika usluga United Grupe i u budućnosti."

United Grupa ima najbržu internet mrežu u regionu, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima. Između ostalih nagrada, mrežu United Grupe u Sloveniji nedavno je drugu godinu zaredom nezavisna istraživačka kuća Umlaut proglasila za "Best in Test", odnosno najboljom i najpouzdanijom internet mrežom. United Grupa je posvećena ulaganju u napredne tehnologije, kako bi dodatno ojačala poziciju lidera na postojećim i novim tržištima.

Poslujući istovremeno u telekomunikacijskom i medijskom sektoru, platforma United Grupe objedinila je vodeće operatere i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija pruža usluge približno 11 miliona korisnika I ima 12.500 zaposlenih u osam zemalja.

O United Grupi:

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja i na kraju 2020. godine ima približno 11 miliona korisnika i više od 12.500 zaposlenih. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicijskih kompanija u svijetu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti