Centar za lični razvoj, coaching i edukaciju LiderLab bilježi velike uspjehe!

18.03.2021. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Centar za lični razvoj, coaching i edukaciju LiderLab bilježi velike uspjehe!

Danas vam predstavljamo LiderLab - prvi Centar za lični razvoj, coaching i edukaciju u BiH i osnivače ove organizacije Anju Bundalo i Snježanu Živković.

Danas vam predstavljamo LiderLab - prvi Centar za lični razvoj, coaching i edukaciju u BiH i osnivače ove organizacije Anju Bundalo i Snježanu Živković. Razgovarali smo o coachingu, ličnom rastu, liderstvu i njihovom karijernom putu, koji se u mnogome razlikuju, ali ih vežu zajedničke vrijednosti – učenje i progres.

Kako nastaje prvo registrovano udruženje u Banjaluci koje u svom nazivu nosi "coaching"?

SNJEŽANA: Nastaje kao spoj čistog entuzijazma, stručnosti i želje da se coaching kultura širi na području naše države. Sam LiderLab tim je, naime, nastao na jednoj ozbiljnoj edukaciji na NLP institutu u Beogradu, tokom sertifikacije za ECA coach-eve.

ANJA: Nakon nepunih 15 mjeseci od osnivanja LiderLab okuplja brzorastuću zajednicu od preko 1000 lidera! Neophodno je pritom napomenuti da rastemo potpuno organski - ulažući u razvoj Centra isključivo donacije koje prikupljamo tokom edukacija, seminara i coaching-a timova. Bolje rečeno rastemo od vjere u značaj našeg projekta za cijelu zajednicu.

Po čemu se LiderLab razlikuje od ostalnih udruženja edukacijskog tipa?

ANJA: Sve što se dešava i podučava u Centru LiderLab može se pretočiti u naš moto: „Ovdje stvaramo prilike“. Osnivači Centra su žene sa bogatim karijerama, kako u samostalnom preduzetništvu, tako i u akademskoj zajednici. Svojim primjerima potvrđujemo istinu da se prilike zaista mogu kreirati i u našoj zemlji kao i da prilika uvijek ima. Najveća je razlika među ljudima upravo u tome da nas uvijek ima spremnih za prilike… i onih koji to nisu.  A svojom ekspertizom i kroz treninge i coaching-e, mi upravo podučavamo ljude onim osnovnim komunikacijskim i poslovnim vještinama koje ih čine spremnima da prilike i stvore i iskoriste.

SNJEŽANA: Uz to, sve naše edukacije su autorske, što ih čini naročito  prilagodljivima potrebama klijenata koji nas angažuju za grupne coaching sesije. Takođe su to prve edukacije na našem području zasnovane na principima profesionalnog i biznis coachinga, kao i na tehnikama Neurolingvističkog programiranja (NLP). Rekla bih da se, možda prije svega, razlikujemo po tome što ljudima zainteresovanim za lični i profesionalni rast, dajemo jedan prostor za networking i međusobno povezivanje i podsticanje na iskazivanje sopstvenih potencijala kroz izgradnju ličnog brenda.

Da li biste nam rekle nešto više o sebi kao osnivačima Centra?

ANJA: Vrlo rado. Ja sam doktor filoloških nauka, dipl. pravnik, poliglota, ECA profesionalni Coach, NLP Master i TA201 edukant. Mentor - volonter pri BH Futures Foundation.

Zaposlena na Filološkom fakultetu u Banjaluci od 2012. kao profesor francuske književnosti, aktivno se bavim interkulturološkom medijacijom kao predavač na frankofonim skupovima i konferencijama. Koordinator sam svog departmana za međunarodnu saradnju.

Samostalna preduzetnica od 2013. do 2018. godine kao direktor škole stranih jezika "Voyage".

Od 2015. aktivno sam pohađala edukacije s polja ličnog i profesionalnog rasta, od kojih bi izdvojila profesionalni Coaching (sertifikovala sam se kao ECA Coach 2019.), a ove godine završavam i edukaciju za NLP Trenera (trogodišnja intenzivna edukacija po IANLP standardima). Takođe završavam drugu godinu Transakcione analize u TA Centru - Srbija.

Kao samostalni Coach i Mentor i kao suosnivač Centra LiderLab imam preko 700 sati održanih edukacija, te grupnih i individualnih Coaching i Mentoring sesija.

Moje polje ekspertize kao edukatora i coacha su: upravljanje stresom i vremenom, rezilijentnost, liderstvo, emocionalna inteligencija u praksi, brendiranje, javni nastup, fokusiranost i postavljanje efektivnih ciljeva.

Sve ovo ne iznosim kako bih nekoga impresionirala, već kako bih izrazila šta je moguće kada čovjek zaista posveti dužnu pažnju njegovanju svojih resursa i njihovom stavljanju u pogon. A to je ono čime se direktno bavimo u Centru LiderLab!

Uz sve navedeno, rekla bih da je moj najveći "uspjeh" na profesionalno-kolegijalnom planu upravo saradnja sa Snježanom u okviru Centra LiderLab. Da biste shvatili zašto, morate da osjetite tu energiju koja se rasplamsa na našim seminarima i coachinzima!

Anja Bundalo

SNJEŽANA: Velikim dijelom se prepoznajem u Anjinoj ispovijesti, pogotovo po pitanju prepoznavanja pravog partnerstva ali i ciljeva. Srećna sam što sam udružila svoju energiju, znanje i iskustvo sa jednom tako sjajnom i talentovanom osobom, kao što je Anja, pod okriljem našeg Centra LiderLab.

A kada biste me upitali koja metafora bi me najbolje opisala, odabrala bih onu dobro poznatu "tiha voda brijeg roni". Znam, pomalo neobično zvuči za nekog ko zagovara redovno postavljanje ciljeva, ali zaista to sam ja.

Sve što sam do sada radila, za ove 42 godine, radila sam polako, prirodno i sa lakoćom - donekle vođena intuicijom, više logikom, a najviše srcem. Iako su neke stvari stizale sporije, ali ipak "u mom ritmu" - mogu sigurno reći da se cijelo vrijeme stabilno krećem uzlaznom putanjom. Moji prijatelji i poznanici kažu da sam ostala vjerna sebi, bez obzira na izazove, trendove, krize, poslove, itd… No, iako djeluje kontradiktorno, vjerujem da sam sačuvala tu svoju autentičnost zahvaljujući fleksibilnosti.

Kao voda – nekako prirodno pronalazim lakši put, detektujem interesantne prilike, pretvaram neuspjehe u lekcije a uspjehe u motivacijske stepenice, ujedno njegujući svoje najviše vrijednosti  slobodu i progres.  

Imala sam sreću da dobijem posao na radiju već s 19 godina i od tada, moj talenat je "angažovan" preko dvije decenije. Tako da je nakon sticanja samopouzdanja u medijskom radu i preko 7000 sati programa uživo, bilo prirodno da započnem vlastiti biznis u srodnoj industriji 2006. godine, na koji sam izuzetno ponosna. Naime, moja voiceover agencija Publica Language Studio s.p. u julu slavi jubilej - 15 godina uspješnog poslovanja internacionalno.

Međutim, pored identiteta "preduzetnice", ja sebe prevenstveno doživljavam kao nekoga ko inspiriše i ohrabruje talentovane osobe da započnu vlastiti biznis i pronađu svoju šansu globalno. U pitanju je moj „blue print“ nešto što sam ostvarila i sama (u okviru vlastitog biznisa), te svoje iskustvo, znanje i entuzijazam želim prenijeti i drugima, te pokazati im da je zaista moguće lijepo živjeti i zarađivati u vlastitoj zemlji (i ujedno posmatrati cijeli svijet u kontekstu tržišta).

Za kraj izdvajam nekoliko informacija, vezanih za moje kompetencije i ekspertizu. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista, nosilac sam 5 internacionalnih certifikata s polja ličnog i profesionalnog razvoja: Professional Coach ECA, Business Coach ECA, NLP Master IANLP, NLP Practitioner IANLP i Points Of YouÒ Explorer (što ukupni iznosi 520h sati kontinuirane edukacije od 2017. godine).

Od početka 2020. godine sam angažovana u ulozi predavača u Centru za lični razvoj, coaching i edukaciju - LiderLab, čiji sam suosnivač. U tandemu sa Anjom, održala sam preko 140h predavanja za Centar LiderLab. U ulozi biznis coacha i mentora, realizovala sam blizu 150h konsultacija i sesija.

Ističem i svoj volonterski angažman, pod okriljem BH Futures Foundation, u ulozi Business Mentora mladim ljudima i studentima u Bosni i Hercegovini.

Ponosna sam mama jednog školarca.

Za kraj, koju biste poruku uputile mladim ljudima u BiH, koji su na početku karijernog puta?

Snježana Živković

SNJEŽANA: Mladim osobama bih poručila da, prije svega otvore svoja čula za prilike, preuzmu odgovornost za vlastitu karijeru, te što prije počnu sticati profesionalno iskustvo. Svakako, sugerišem i da investiraju u svoj lični razvoj, jer podizanjem svijesti po pitanju životnih izbora, neminovno će imati bolje rezultate.

Na kraju bih podvukla, da bez obzira na izazove s kojima će se sretati ipak VJERUJU U SEBE. Iako ovo zvuči tako "obično" i milion puta izgovoreno – apsolutno je krucijalno za postizanje uspjeha i ispunjenog života.

ANJA: U tom kontekstu, Centar LiderLab putem svojih edukativnih programa već pruža podršku svim progresivnim pojedincima, koji ozbiljno shvataju svoju ulogu "pilota vlastite karijere". Jedan od njih je i aktuelni "NLP Program profesionalnog razvoja 2021", u koji se svi zainteresovani iz cijele Ex-YU regije mogu uključiti. Naredni online seminar "Prezentacione vještine i medijski nastup" iz pomenutog programa, održavamo već 04.04.2021. godine.

SNJEŽANA: Pridružite nam se i povežite se s liderima koji prepreke pretvaraju u prilike, unapređuju svoje vještine, pričaju o ciljevima, rezultatima, saradnji, podršci, dobrim navikama…Stupanjem u takvu mastermind grupu, povećavate svoje šanse za uspjeh. Jer…ne zaboravite, mi smo prosjek 5 ljudi s kojima provodimo najviše vremena. Imajte to uvijek na umu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti