Jeste li znali da morate platiti naknadu za svaki USB,CD,SSD,mobilni telefon... koji prodajete?

18.03.2021. 14:16 / Izvor: Akta.ba
Jeste li znali da morate platiti naknadu za svaki USB,CD,SSD,mobilni telefon... koji prodajete?

Svaki uvoznik audio i vizualne opreme dužan platiti naknadu.

Institut za intelektualno vlasništvo BiH je u aprilu prošle godine Udruženju Reprobos izdao dozvolu za kolektivno ostvarivanje prava autora muzičkih djela, izvođača, proizvođača fonograma i filmskih producenata na naknadu za privatnu i drugu vlastitu upotrebu, koja se plaća pri prvoj prodaji ili uvozu novih tehničkih uređaja za zvučno i vizuelno snimanje i pri prvoj prodaji ili uvozu novih praznih nosača zvuka, slike ili teksta.

To znači da je svaki uvoznik audio i vizualne opreme dužan platiti naknadu.

Reprobos okuplja tri organizacije, i to Asocijaciju izvođača i svirača AIS Sarajevo - kolektivnu organizaciju izvođača, Fonogram Sarajevo - kolektivnu organizaciju proizvođača fonograma i Udrugu Filmske Industrije UFI Kiseljak - kolektivnu organizaciju koja zastupa nosioce prava na audiovizuelnim djelima, odnosno filmske producente.

Autorska prava

Vlasnici nekoliko firmi koji se bave prodajom uređaja/medija za pohranu podataka, obratili su se našoj redakciji, rekavši da su im prije nekog vremena stigli ugovori od pomenutog udruženja, a prema kojim bi oni trebali platiti naknade za svaki USB, CD, SSD disk, i ostale uređaji za pohranu podataka.

"Na ovoj ideji bi im pozavidjela i Uprava za indirektno oporezivanje. Nije sporno zaštiti autore, ali je sporan način na koji se ovo radi. Dakle, hajmo zamisliti hipotetički da vi od mene kupujete USB. Kako ću ja, kao prodavač, znati u koje svrhe ćete vi to koristiti?! Možete snimati autorsku muziku ili film, a možete i svoje autorsko djelo. Ali, za razliku od kupca nekog uređaja, prodavač, odnosno firma plaća nakandu", kazao nam je naš sagovornik (ime poznato redakciji, op.a).

Dodaje da je posebno interesantna "naplata memorije". 

 

"Naplata od 0,05KM za svaki započeti gigabajt. Da li oni uopšte znaju koliko memorije ima jedna SD kartica, za početak? I nama je jasno da su zakoni na njihovoj strani, fino su se zaštitili. Samo ne znam da li se ovo baš moralo sprovoditi u vrijeme opšteg haosa s pandemijom, i tako dalje. Spremni smo ići ka višim sudskim instancama",  rekao je.

Shodno ovim tvrdnjama kontaktirali smo i Reprobos.

Kemal Švrakić, pravni zastupnik, podsjeća da je, na osnovu Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava BiH te slijedom Dozvole za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava izdate od strane Instituta za intelektualno vlasništvo BiH dana 22.04.2020. godine, Kolektivna organizacija "REPROBOS" ovlaštena za obnašanje poslova kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava.

Zakonska obaveza

"Dakle, u konkretnom slučaju radi se o zakonskoj obavezi, koja je uređena i naknadi koja se plaća u svim zemljama EU, ali i našeg regiona i susjedstva i to već dugi niz godina (govorimo o desetljećima), a od prošle godine ista je po prvi put sveobuhvatno uređena i za teritoriji BiH, i koju je svaki uvoznik dužan da uredi i izmiruje. Ovim putem ističemo da je prilikom formiranja primjerene tarife za obračun naknada po navedenom osnovu uzeta u obzir ODLUKA O IZNOSIMA NAKNADA ZA REPRODUCIRANJE ZA PRIVATNU I DRUGU VLASTITU UPOTREBU AUTORSKIH DJELA I PREDMETA SRODNIH PRAVA Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, kao i činjenica da je od stupanja na snagu predmetne Odluke pa računajući do momenta upostavljanja Kolektivne organizacije protekao značajan vremenski period, da je u navedenom periodu došlo do značajanog tehnološkog napretka kako u smislu samih funkcija i mogućnosti tehničkih uređaja, tako i proširivanja kapaciteta memorija istih, sa tendencijom stalnog rasta kapaciteta memorije, te je istovremeno iskazana potreba za usaglašavanjem primjene predmetne Odluke na način da se uzeo u obir iznos naknada koje se ubiru na nivou EU kao i u susjedstvu, te je uzeto u obzir i stanje sa terena u BiH",  pojašnjava Švrakić.

Dalje, on dodaje da su navedenu zakonsku obavezu već ispunile „najveće kompanije koje se bave uvozom tehničkih uređaja u BiH kao što su Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo, KimTec d.o.o. Vitez, Asbis d.o.o. Sarajevo“, ali i drugi.

"Ovim putem pozivamo sve uvoznike koji još nisu učinili navedeno da se u što kraćem roku jave Udruženju REPROBOS, kako bi ispunili zakonom propisane obaveze. Ultimativni cilj Udruženja Reprobos jeste uspostavljanje partnerskog odnosa sa svakim pojedinačnim uvoznikom, ukazivanje na brojne benefite koje korisnici ostvaruju regulisanjem predmetnih obaveza, stavljanje Bosne i Hercegovine na mapu država u kojoj se poštuju autorska i srodna prava svih nosilaca, uređivanje tržišta uvoza i prodaje tehničkih uređaja i slično", poručio je Švrakić.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti