Vlada KS usvojila Inicijativu o iznalaženju sredstava za otkup trzišnih viškova krompira i luka

20.03.2021. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS usvojila Inicijativu o iznalaženju sredstava za otkup trzišnih viškova krompira i luka

Ministarstvo privrede KS podnijelo je Vladi Kantona Inicijativu za iznalazak sredstava za otkup tržišnih viškova merkantilnog krompira i luka.

Ministarstvo privrede KS podnijelo je Vladi Kantona Inicijativu za iznalazak sredstava za otkup tržišnih viškova merkantilnog krompira i luka. Naime, Ministarstvo je po osnovu molbe Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH sa područja KS, donijelo odluku o otkupu i plasmanu 147,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka. Riječ je o prošlogodišnjem urodu krompira i luka proizvođača iz KS koji su ostvarili podsticaje za njihovu sjetvu, te je ovom inicijativom zatraženo od Vlade KS da se iznađu sredstva za otkup istih.

Vlada je na 14. sjednici, održanoj 18. marta tekuće godine, usvojila ovu Inicijativu i donijela Zaključak o iznalaženju sredstava za otkup 147,7 tona krompira i 11 tona luka od proizvođača sa područja Kantona Sarajevo i to po cijeni 0,50 KM po kilogramu. Za realizaciju ove Incijative Vlada je zadužila ministarstva privrede, finansija, rada i socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Direkciju za robne rezerve Kantona.

Podsjećanja radi, Vlada KS je početkom godine, s pojavom pandemije Sars – Cov 19, a zbog upitnog uvoza sjemenskog materijala i neizvjesne opskrbe stanovništva, apelovala na građanstvo i poljoprivredne proizvođače da uvećaju sjetvu svih poljoprivrednih kultura.  Poljoprivrednici su se odazvali pozivu, te je shodno velikim zasijanim poljoprivrednim površinama, rodnoj godini, ali i zbog pandemijom uzrokovane nemogućnosti rada korespodenata otkupljivača, došlo do viškova koje proizvođači nisu plasirali na tržište. Zbog svega navedenog, Ministarstvo privrede, smatra neophodnim da se ovim proizvođačima izađe u susret otkupom navedenih kultura, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti