Mladi preduzetnik spasio fabriku keksa od gašenja u Živinicama i sačuvao radna mjesta

22.03.2021. 08:28 / Izvor: BHRT
Mladi preduzetnik spasio fabriku keksa od gašenja u Živinicama i sačuvao radna mjesta

Uz pomoć roditelja, 29- godišnji Senad Mulabdić otkupio je fabriku keksa pred gašenjem i u jeku pandemije počeo sa radom.

Dok zbog pandemje bilježimo negativne priče iz oblasti privrede, iz Živinica stiže jedna pozitivna. Mladi preduzetnik spasio je fabriku od gašenja, sačuvao postojeća i otvorio nova radna mjesta. Na ovaj potez usudio se kaže, jer želi ostati u svojoj zemlji.

Uz pomoć roditelja, 29- godišnji Senad Mulabdić otkupio je fabriku keksa pred gašenjem i u jeku pandemije počeo sa radom. Do danas, ne samo da je sačuvao radna mjesta, nego je uposlio dva nova radnika.

"Mi smo došli, pogledali ove mašine koje su bile u ponudi. Nama se svidio potencijal koji smo vidjeli i jednostavno željom da se ostane u BiH i da se privređuje ovdje, to smo odlučili i evo gazimo polako na domaće tržište",  kazao je Mulabdić.

Radnica fabrike Anica Milić poručuje da je važno sačuvati domaću proizvodnju. 

"Radiš domaći proizvod, domaći keks kao kod kuće i to je to",  kazala je Milić.

Činjenica je da ne postoji privredna grana koja nije osjetila posljedice pandemije. No, mladi Živiničanin kaže da su volja i upornost ipak bili jači od svih nedaća. Umjesto na evidenciji biroa za zapošljavanje, uposlenici su ostali na radnim mjestima pripremajući keks po domaćoj recepturi, zajedno sa Senadom i njegovim ocem.

"Posla ima ko hoće raditi. Mi radimo i oni se zajedno s nama bore, korektni su prema nama. Odnos je drugarski, nije neki odnos gazda-šef-radnik. Svi zajedno se dogovaramo i uspijevamo za sada ispoštovati to što od nas traži tržište“, rekao je Mirza Softić, radnik. 

Senad ima namjeru i proširivati kapacitete u narednom periodu, nadajući se, poput svih ostalih privrednika u BiH, stabilnijoj ekonomskoj situaciji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti