Firma Starnet iz Bugojna na tržište EU izvozi sto posto prerađenih proizvoda

24.03.2021. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Firma Starnet iz Bugojna na tržište EU izvozi sto posto prerađenih proizvoda

Općina Bugojno kao i cijela regija Srednjobosanskog kantona poznata je po bogastvu šumske raznolikosti.

Općina Bugojno kao i cijela regija Srednjobosanskog kantona poznata je po bogastvu šumske raznolikosti. Kompanija Starnet iz Bugojna na tržištu je prepoznatljiva kao djelatnost proizvodnje, otkupa, prerade i prodaje šumskih plodova te jagodičastog voća. Kontinuiranim profesionalnim radom, te stalnim usavršavanjem, kao i ulaganjem u infrastrukturu, mehanizaciju i edukaciju zaposlenih i saradnika, postali su lideri u proizvodnji i preradi jagodičastog i šumskog voća.

"Imamo svoje vlastite zasade. Sve izvozimo ka EU, znači 100% izvoz. Imamo prijavljenih oko 14 radnika trenutno, a sezonski po potrebi uzimamo još deset-dvanaest dodatnih radnika. Otkup se vrši jagodasti sektor: jagoda, malina, kupina, borovnica…Mi se nismo bazirali na velik asortiman otkupa tih kultura i na tome se pokušavamo usavršiti, jer kad se radi puno kultura, onda nisi ni u čemu baš dobar, tako da smo to sveli na minimalan broj", kazao je Tihomir Pocrnja, vlasnik i direktor firme Starnet iz Bugojna.

Prva poslovna godina ove firme prevazišla je sva očekivanja. Tada je otkupljeno preko 700 tona proizvoda jagodičastog i šumskog voća. Cilj kompanije je iz godine u godinu širiti se, zadržati kvalitetu proizvoda te otvoriti nova radna mjesta, što su do sada uspješno realizovali. Prije četiri godine ukazala se potreba za kreditnim sredstvima kako bi firma dodatno proširila svoje kapacitete.

"Veliki dio kredita koje sam dobio od Razvojne banke su usmjereni prema kooperantima kojih imamo oko 500 i svake godine, zavisno od kvaliteta robe, mi otkupimo malo više ako je dobar kvalitet robe, ako je kvalitet loš onda otkupimo manje. S obzirom da sve kredite stižemo uredno, trenutno nemamo novih planova. Jedini cilj je da zadržimo dobru saradnju sa kooperantima. Mi dobar dio svog otkupa platimo više od pola unaprijed nego što nam dođe. To je velika zahvalnost Razvojnoj banci koja nas je proteklih godina finansirala i najbitniji dio je da su svi naši zahtjevi ispunjeni", naglasio je Pocrnja.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti