Terapije hroničnim pacijentima u Sarajevu bit će automatski produžene za šest mjeseci

25.03.2021. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Terapije hroničnim pacijentima u Sarajevu bit će automatski produžene za šest mjeseci

Hroničnim pacijentima u Kantonu Sarajevo, koji koriste tromjesečnu terapiju, od petka će biti omogućeno automatsko produženje redovne terapije.

Hroničnim pacijentima u Kantonu Sarajevo, koji koriste tromjesečnu terapiju, od petka će biti omogućeno automatsko produženje redovne terapije.

Kako iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) navode, pacijentima će biti produžena redovna tromjesečna terapija za dodatna tri mjeseca. Neće morati pozivati svoje ljekare za produženje terapije. Smanjit će se opterećenje telefonskih linija Doma zdravlja, a  to je realizovano zahvaljujući mogućnostima informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Osiguranicima koji koriste tromječenu terapiju za hronična oboljenja, počevši od petka 26. marta, sve tromjesečne terapije bit će produžene automatski za dodatna tri mjeseca, bez potrebe da za to pozivaju timove porodične medicine odnosno ovlaštene propisivače", navode iz Zavoda.

Recepti koji će biti automatski produženi moći će se realizovati u svim ugovornim apotekama, u kojima osiguranici inače realizuje svoje recepte i podižu lijekove, na isti način i u rokovima kao da je to uradio direktno ovlašteni ljekar.

"To praktično znači da hronični pacijenti koji već koriste lijekove, u naredna tri mjeseca, više neće morati pozivati svoje ljekare porodične medicine da bi im produžili tromjesečnu terapiju elektronskim putem.  Ti recepti bit će, elektronski, automatski dostavljeni ugovornim apotekama gdje će ih pacijenti moći realizovati na isti način kao da su ih propisali njihovi ljekari", precizira se.

Iz Zavoda vjeruju da će se tom aktivnošću, u značajnoj mjeri, smanjiti pritisak na zdravstvene radnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i omogućiti im da više vremena provedu u liječenju prioritetnih covid pacijenata, a hroničnim pacijentima omogućiti nesmetano snabdijevanje putem ugovornih apoteka.

"Istovremeno, hroničnim pacijentima u Kantonu Sarajevo, kojih ima oko 100.000, ćemo omogućiti da nesmetano dobiju neophodne lijekove, uz skraćene uobičajenih administrativnih procedura", navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo omogućio je tu važnu aktivnost zahvaljujući mogućnostima Centralnog informacionog sistema, putem kojeg se propisuju elektronski recepti i elektronska tromjesečna terapija.

"Koristimo priliku da zahvalimo svim zdravstvenim radnicima koji pružaju doprinos u borbi protiv pandemije virusa korona, za njihov svakodnevni angažman u pružanju zdravstvene zaštite našim osiguranicima tokom ovih teških vremena", istaknuto je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti