Vladi FBiH ponuđena nabavka vakcine "AstraZeneca" po cijeni od 5,35 dolara za dozu

26.03.2021. 08:47 / Izvor: Avaz.ba
Vladi FBiH ponuđena nabavka vakcine 'AstraZeneca' po cijeni od 5,35 dolara za dozu

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici usvojila je novu informaciju Ad hoc tima za nabavku vakcina, koji je prezentirao nove mogućnosti nabavke.

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici usvojila je novu informaciju Ad hoc tima za nabavku vakcina, koji je prezentirao nove mogućnosti nabavke, a nakon što je propao ugovor s kompanijom "Medimpex".

– Na 5. sastanku Ad hoc tima od 19. marta 2021. godine sa početkom u 16:15 sati razmotrene su sve ponude/informacije od strane ponuđača koje su dostavljene do 19. marta 2021. godine do 16:00 sati i to: 

Devet kompanija 

1. Kompanija "Tuzlafarm“ d.o.o. Tuzla je dostavila informativnu ponudu za nabavku vakcine "Sputnjik V“ po cijeni od 31,80 KM po dozi bez PDV-a, mjesto isporuke Mostar, rok isporuke 30-45 dana od dana narudžbe, sa obrazloženjem da nisu uspjeli osigurati ugovor sa proizvođačem i dodatnu dokumentaciju za vakcinu jer proces selekcije i odobravanja distributera zahtijeva znatno više vremena od ostavljenog roka za dostavu konačne ponude, te da će tražene informacije dostaviti odmah po dobijanju od principala. 

2. Kompanija "Mushroom“ d.o.o. Čelinac dostavio je dopis/izjave da može osigurati svu neophodnu dokumentaciju kao i ugovor sa prestavnikom distributera „PPG group worldwide“ d.o.o. Beograd i pismo izdato od strane "Chim Rar“ u kojem navode da su kooperaciji sa "PPG Beograd“ i Ruskim investicionim fondom za nabavku vakcina “Sputnjik V” po cijeni od 29,85 EUR za dvije doze bez PDV-a, mjesto isporuke Sarajevo, rok isporuke 100.000 doza je 45 od dana potpisivanja ugovora, sa obrazloženjem da je dokumentacija od proizvodača dostavljena na naš e-mail (nije naveo ni koji e-mail ni kad je dostavio) obzirom da navedena dokumentacija nije zaprimljena na službene e-mailove Zavoda. Navedena kompanija je obaviještena na koji e-mail da dostavi potrebnu dokumentaciju. 

3. Kompanije "Bosnalijek" d.d. Sarajevo se obratila sa zahtjevom kojim traže da im dostavimo na memorandumu Zavoda potpisanu Izjavu da se „Zavod za javno zdravstvo FBiH odriče mogućnosti pritužbi prema „ASTRAZENECA“ u slučaju negativnih posljedica vakcinacije“. 

4. Kompanija "Ako med" d.o.o. koja nije veleprometnik lijekova u BiH se obratila Zavodu za dostavu sljedećih dokumenta: prijedlog neobavezujuće narudžbe, Izjava o odricanju od odgovornosti, NDA ugovor o čuvanju tajnosti podataka. 

5. Kompanija "Zefarm” d.o.o Zenica se obratila Zavodu da Zavod uputi pismo namjere prema kineskoj kompaniji "Sinovac Biotech“, koja proizvodi vakcine "Curavac“, a koje su u opticaju u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i UAE, Brzilu itd., ukoliko Zavod nije u mogućnosti da se obrati kompaniji "Sinovac“ putem kineske ambasade, da napravi ovlaštenje kompaniji „Zefarm“ da se obrate u njihovo ime i ako kineska strana insistira na direktnom kontaktu sa državom (nadležno Ministarstvo zdravstva). Kompaniji "Zefarm” d.o.o. Zenica je dostavljeno Pismo namjere potpisano od strane premijera za nastavak pregovora sa kompanijom „Sinovac“. 

6. Predstavnik kompanije "CeeMed“ d.o.o Medin Okić obratio sa Zavodu sa prijedlogom da se uspostavi direktna video veza sa predstavnikom tvrtke „R-Pharma“, vladinog predstavnika zaduženog za nabavku cjepiva (osoba koja govori engleski jezik) i CEE-MED-a u ulozi posrednika, obzirom da je uvoz bilo kojeg cjepiva „AstraZenece“ u BiH moguć isključivo sa „R-Pharm“ jer bi tad bila mogućnost da se dobije vakcina „AstraZeneca“ po cijeni od 6,5 dolara. 

7. Kompanija "Krajinagroup" d.o.o. Banja Luka obavijestila je Zavod putem e-maila da je nakon obavljenih razgovora sa proizvođačem iz Rusije, nisu u mogućnosti dostaviti konačnu ponudu u postupku nabavke vakcina za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine. Takođe su obavijestili da je prozvođač obećao da će početkom iduće sedmice dostaviti raspored mogućih isporuka za mjesece april i maj, te mogućnost jednokratne isporuke u mjesecu martu. Navedene teškoće u isporuci su prouzrokovane nedostatkom proizvodnih kapaciteta i početkom pojačane imunizacije u zemlji proizvodača. Početak kontinuiranih isporuka se očekuje u mjesecu aprilu, do kada bi trebala da počne proizvodnja vakcina u fabrikama u lndiji i Južnoj Koreji (tačan plan raspoloživih vakcina postoji mogućnost da se dobije od proizvođača do utorka 23. marta 2021. godine. Također su naveli da se obavijesti Ad hoc tim, da predaja zahtjeva za registraciju vakcine od strane “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka ni na koji način neće dovesti u pitanje realizaclju nabavke vakcina. 

8. Kompanija "Oktal pharma“ d.o.o. se obratila Zavodu za izdavanje pisma podrške kako bi pokrenula postupak registracije vacine „Sputnjik V“ Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je obavijestio kompaniju “Oktal pharma” d.o.o u nije mogučnosti da potpiše pismo podrške kompaniji “Oktalpharma”d.o.o., jer Zavod ne izdaje pisma takve namjene. 

9. Sa predstavnicima kompanije "Pfizer“ za BiH uspostavljen je videolink. Predstavnici kompanije „Pfizer“ za BiH iz ureda u Sarajevu i predstavnica Mila Zrnić iz ureda kompanije „Pfizer“ u Beogradu su upoznali Ad hoc tim o dosadašnjim koracima koje je kompanija „Pfizer“ poduzimala kako bi uspjela da plasira na tržište BiH vakcine „Pfizer-BioNTech“, obzirom da se radi o kompaniji koja potpisuje ugovora nabavku vakcina samo sa državama. Nakon obavljene diskusije zaključeno je da, obzirom da nije došlo do promjene zakonskog osnova u BiH koji je bio sporan, da su male šanse da se pronađe neki modus kako bi se pristupilo jedinom načinu nabavke vakcina „Pfizer-BioNTech“, a to je potpisivanje direktnog ugovora sa „Pfizer Inc NY“. 

Predloženi zaključci 


Nakon što je Ad hoc tim analizirao sve pristigle informativne ponude/zahtjeve jednoglasno je donijet zaključak da se prolongira nastavak 5. sastanka Ad hoc tima za 23. mart 2021. godine do 13:00 sati kako bi se uspostavio video link sa predstavnicima „AZ Balkan Cluster & R-Pharm“ po zahtjevu kompanije Medina Okića ispred kompanije „CeeMed“ u ulozi posrednika, te da se ostavi dodatni rok i drugim kompanijama za dostavu nedostujuće dokumentacije. 

Dana 23. marta 2021. godine sa početkom u 13:00 nastavljeni su pregovori na način da je uspostavljen direktni videolink sa predstavnicima "R-Pharma" i to Mertens Stanislav, voditeljom izvoznih projekata i Aleksandar Tripković, "AstraZeneca Balkan Cluster“. 

"Predstavnici kompanije „R-Pharma“ su istakli da je „AstraZeneca“ odobrila proizvodnju Covid vakcine u "R-Pharmi", da je uradena GMP Inspekcija sa pozitivnim rezultatom, a da „R-Pharm“ kreće u martu sa proizvodnjom vakcine i da se prve isporuke očekuju u aprilu. Također su istakli da „R-Pharma“ nije registrovana u zemlji proizvođača Rusiji, kao i da nije registrovana u EU niti je izvršena prekavlifikacija od strane WHO-a. "R-Pharma" je registrovana u 9 zemalja i to lrak, Iran, Bahrein, Turkmestan, Liban, Libanon, Plaestina, Jordan, i da je u toku postupka registracije u još 20 zemalja po ubrzanoj proceduri. U slučaju da se Federacije Bosne i Hercegovine odluči za nabavku „R-Pharma“ rok isporuke prve količine bi bio kraj aprila i početak maja 2021. godine uz uslov da se sada evidentira. Cijena bi bila 5,35 dolara po dozi do aerodroma u Moskvi + troškovi transporta, do Sarajeva, i troškovi veleprometnika iz BiH i PDV-a ", navedeno je u informaciji. 

Medin Okić ispred kompanije "CeeMed“" d.o.o u ulozi posrednika također putem videolinka prisutnim je prezentirao ponudu za nabavku vakcina "Johnson&Johnson". 1 milion doza preko "AlfaPharma", po cijeni os 20 dolara za dozu na aerodromu Sarajevo na ukupnu količinu, ali da je neophodno pismo namjere kako bi dobili konačnu ponudu. Okić je upoznat sa činjenicom da pismo namjere se izdaje samo registrovanim veleprometnicima u BiH jer je to uslov za pribavljanje dozvole za interventi uvoz, te je u skladu s tim potrebno da se kompanija koja je registarovana kao veleprometnik obrati sa zahtjevom za izdavanje pisma namjere za obavljanje pregovora za dobijanje konačne ponude s rokom isporuke od strane „AlfaPharma“. Nakon obavljenih pregovora kao i provedene diskusije doneseni su sljedeći zaključci i preporuke: 

1. Predlaže se Vladi Federacije BiH da razmotri mogućnost uspostavljanja direktnih kontakata sa predstavnicima ruske, kineske, indijske ambasade. Kako bi se diplomatskim pregovorima pokušala osigurati nabavka odrđenog broja vakcina za građane FBiH; 

2. Predlaže se Vladi Federacije BiH da razmotri mogućnost uspostavljanja „Fonda obeštećenja proizvodača vakcina” (obzirom da su neke od kompanija koje su učestovale postupku tražili od Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpiše Izjavu o odricanju od odgovornosti), a na način kako je to riješeno u postupku nabavke vakcina putem u COVAX mehanizma; 

3. Predlaže se Vladi Federacije BIH da razmotri mogućnost zajedničke nabavke vakcina iz Serum Instituta u Republici Indiji po prijedlogu Republike Srbije obzirom da već imaju potpisan biletaralni sporazum sa „Serum“ Indija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti