Savez sindikata uputio inicijativu: Hoće li Vlada FBiH zaustaviti divljanje cijena

01.04.2021. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Savez sindikata uputio inicijativu: Hoće li Vlada FBiH zaustaviti divljanje cijena

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev u vezi sa usvajanjem mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev u vezi sa usvajanjem mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

"Imajući u vidu značajno pogoršanje epidemiološke situacije u Federaciji BiH, koja za posljedicu ima uvođenje restriktivnijih mjera, te činjenicu da je od početka epidemije Covid-19 ekonomska situacija pogoršana i veliki broj radnika i građana Federacije BiH doveden na rub egzistencije, ovim putem Vam upućujemo zahtjev da hitno i bez odlaganja na sjednici Vlade FBiH delegirate i usvojite odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH, kao što ste takvu odluku usvojili početkom aprila prošle godine", navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

Neprihvatljivo je da tokom najveće krize svjedočimo svakodnevnom i kontiuiranom povećanju cijena najosnovnijih namirnica.

"Svjesni ste da ljudima u vrijeme pandemije treba kvalitetnija ishrana i unos dovoljne količine vitamina, minerala i hranjivih materija, a sve kako bi se ojačali imunološki sistemi i tako spriječilo oboljevanje naših sugrađana, koje, nažalost, vrlo često ima smrtonosni ishod. Takođe, potreba za sredstvima za održavanje higijene i dezinfekciju je povećana, pa je neprihvatljivo i povećanje cijene tih artikala", ističu.

S obzirom na navedeno, pozvali su premijera da na ovaj zahtjev pozitivno odgovore i da Vlada usvoji odluku kojom će se spriječiti rast cijena svih vrsta brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvode od brašna i žitarica, aktivnog kvasac, mlijeka i mliječnih prerađevina, jaja i proizvoda od jaja, šećera, čaja, začina, soli za ljudsku ishranu, riže, tjestenine, biljne i životinjske masnoće, svih vrsta svježeg mesa, ribe i njihovih prerađevina.

"Odlukom bi trebali biti obuhvaćeni i voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dječiju hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode /uključujući proizvode bez glutena/, hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, te deterdžente za veš i suđe", navode u saopćenju Savez samostalnih sindikata BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti