Hadžibajrić i Mandić protiv proglašenja krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom

01.04.2021. 16:18 / Izvor: Akta.ba
Hadžibajrić i Mandić protiv proglašenja krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom

Općine Centar Sarajevo i Stari Grad Sarajevo podnijele su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Općine Centar Sarajevo i Stari Grad Sarajevo podnijele su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom.

Te Općine smatraju da je Komisija jednostrano, proizvoljno i bez učešća apelanata, te bez valjanog pravnog osnova donijela Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, kojom se uža gradska jezgra općina Centar i Stari Grad proglašava historijskim urbanim krajolikom.

Tvrde da je tom Odlukom predviđeno da o svim zahvatima u ovako širokom prostoru odlučuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, te da za svaki pojedinačni slučaj zahvata u prostoru postoji obaveza pribavljanja mišljenja Komisije o usklađenosti, a sve do donošenja jedinstvenog prostorno-planskog dokumenta za koji nije utvrđen rok donošenja.

Također, utvrđeno je da se svi propisi, razvojno-planski dokumenti i drugi akti, koji su u suprotnosti s Odlukom, stavljaju van snage. 

"Shodno navedenom, proizvoljnom i neutemeljenom Odlukom Komisije, potpuno suprotno mandatu i cilju zbog koje je Komisija uspostavljena odredbama Aneksa 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, izvršen je direktan prijenos ustavnih i zakonskih nadležnosti apelanata na veće nivoe vlasti, potpuno ili djelomično ograničeno pravo mirnog uživanja imovine i raspolaganja istom apelanata kao jedinica lokalne samouprave, tako i širokog korpusa fizičkih i pravnih osoba koja su vlasnici dobara u tako širokom prostoru, čime je učinjena gruba povreda prava Ustava BiH i Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i niz zakonskih propisa kojim je zaštićeno pravo na imovinu, odnosno strogo definirani uvjeti pod kojima to pravo može biti ograničeno", navedeno je u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti