"Malina" respiratori: Na sastanku žustra rasprava, Izetbegović odbila sve zahtjeve Vlade KS

05.04.2021. 12:10 / Izvor: Akta.ba
'Malina' respiratori: Na sastanku žustra rasprava, Izetbegović odbila sve zahtjeve Vlade KS

Odbijeno i da federalna inspekcija uđe na KCUS.

Nakon sastanka koji je u Vladi Kantona Sarajevo održan između njenih predstavnika i rukovodstva Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, premijer Edin Forto kazao je kako je direktorica Sebija Izetbegović odbila sve njihove zahtjeve.

"Mi smo tražili da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo od Vlade FBiH i federalnog ministarstva, da bi se utvrdile stvarne činjenice o onome što s KCUS-a tvrde, ali su svi naši zahtjevi odbijeni", kazao je Forto.

Forto je dodao da su neke stvari dovedene u pitanje, ali da je rukovodstvo KCUS-a potvrdilo da je jedno pismo objavljeno ovog vikenda autentično, a to je ono drugo objavljeno.

"Oni tvrde da se prvo objavljeno pismo nije pojavilo, a da drugo postoji i da je dio interne komunikacije", kazao je on.

"Tražili smo i da federalna inspekcija uđe u KCUS, što su oni odbili. Danas ćemo tražiti od Federalnog ministarstva i inspekcije da se utvrdi šta je tačno iz ovog pisma za koje su iz KCUS-a kazali da postoji", naveo je.

Forto je danas najavio hitnu sjednicu Vlade KS zbog stanja na KCUS-u.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je nakon sastanka s direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović kazao kako je razgovor trajao duže od dva sata i da je na momente bio jako žustar.

"Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak za koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas", kazao je.

Vranić je naglasio kako se u narednom periodu mora uspostaviti dosta bolja komunikacija s KCUS-om.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti